MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

21 постріл в автівку волонтера‘Моїм клієнткам від 5 до 67 років’, — психолог про сексуальне насильство на війніНе суд, а судилище: азовці на лаві підсудних у Ростові-на-Дону‘В українців є колективна травма’, — психолог Олена ГрибановаВ ‘Азові’ є побратимство Чоловіка, який відмовився від військової служби через релігійні переконання, засудили до одного року позбавлення воліПро внесення Світлани Ганнушкіної до “реєстру іноземних агентів”“Льодовий” фронт — дайджест російських протестів‘Війна на чотирьох лапах’ — особиста війна Сергія Небоги‘Стій за свої переконання, навіть якщо здається, що стоїш один!’— дайджест російських протестівВ інформаційному просторі рф почали «розганяти» фейки щодо Максима Буткевича – батько правозахисникаПравозахисник Максим Буткевич потрапив у полонБагряний хрест над СєвєродонецькомДокументування та розслідування міжнародних злочинів в Україні: масштаб злочинів такий, що його не охопитиЗвернення до ООН та міжнародних структур щодо викрадень і страт українців окупантами31 січня – головне за деньДо 90-річчя Михайлини КоцюбинськоїНа Харківщині завершився XVIIІ Мандрівний фестиваль Docudays UA‘Нашими суперсилами мають бути плач і ніжність’: Чому не прийнято ділитися почуттями про власне горе?Сучасні воєнні технології: ночі більше не буде?

У Харкові відбудеться кінопоказ документальних фільмів для незашорених людей

28.11.2007   
Юрій Чумак
З 30 листопада до 2 грудня усі харків’яни мають можливість познайомитися із фільмами Міжнародного фестивалю "Дні документального кіно про права людини" у кінотеатрі "БОММЕРЪ".

З 30 листопада до 2 грудня усі харків’яни мають можливість ознайомитися із фільмами Міжнародного фестивалю "Дні документального кіно про права людини" у кінотеатрі "БОММЕРЪ" (вул. Полтавський шлях, 6, сеанси о 18:00 та 20:00). Про це 28 листопада повідомив журналістам генеральний продюсер фестивалю, член національної спілки кінематографістів України Геннадій Кофман.

Четвертий міжнародний фестиваль «Дні документального кіно про права людини «Український контекст» відбувався у Києві з 30 березня до 6 квітня 2007 року. Цього році до оргкомітету Фестивалю надійшло більше ніж 300 фільмів майже з 40 країн світу, до фестивальної програми було включено понад 100 фільмів з 20 країн світу. Організатори Фестивалю (Український гельсінська спілка з прав людини, громадська організація "Центр сучасних інформаційних технологій і візуальних мистецтв", Національний союз кінематографістів України) приділяли увагу не лише тематичній відповідності фільмів, але й їх художній якості, тож в програмі було представлено багато фільмів-призерів різних міжнародних фестивалів.

Як підкреслив Г. Кофман, організатори не приймали фільми від політичних партій, релігійних організацій. Він зазначив, що для режисерів участь у Фестивалі є безкоштовною, для глядачів перегляд фільмів – в основному платний, оскільки далеко не всі кінотеатри погоджуються надавати зал безкоштовно.

Частка фільмів українських авторів у форматі Фестивалю складає близько 20%. Зокрема, в ньому бере участь фільм 16-річного харківського режисера Іллі Довганя "20 років після Чорнобиля".

Під час Фестивалю у Києві пройшли світові прем’єри, презентації нових кінострічок українських кінематографістів, майстер-класи відомих майстрів неігрового кіно, зустрічі глядачів із режисерами та героями фільмів, дискусії, семінари, відбулась IV міжнародна майстерня документального кіно.

Вперше на Фестивалі, крім журі, що складалося з правозахисників, працювало й медіа-журі, яке оцінювало публіцистичні роботи колег з України, Білорусі та Росії. До складу медіа-журі увійшли: Роман Чайка ("5 канал"), Максим Буткевич ("1+1"), Кирило Булкін (Радіо "Свобода"), Тарас Ратушний ("НТН"), Юрій Луканов ("Телекритика").

За словами Г. Кофмана, основний глядач фільмів Фестивалю – молодь, студенти, люди творчих професій, "не зашорені". Фільми, що демонструються, відгукуються з нашою проблематикою, втім, вони не вчать, як жити та що робити, а примушують замислитись.

Цього року перегляди і заходи Фестивалю відбудуться не тільки у великих містах – обласних центрах: жителі понад 25 міст України з 12 областей  (у минулому році демонстрації фільмів відбулися у 9 областях) зможуть у цьому році переглянути фільми з програми Фестивалю. Закінчити кінопоказ регіонами країни планується до 22 грудня, тоді як в минулі роки Фестиваль завершувався наприкінці листопада.

Г. Кофман заявив, що в планах організаторів Фестивалю – повернути його проведення до Харкова (Фестиваль зародився у Харкові в 2003 р.), але коли це буде здійснено, поки що невідомо. Причина перенесення Фестивалю до Києва – погано розвинена інфраструктура Харкова, яка не дозволяє приймати велику кількість гостей заходу.

До програми, що буде демонструватися у Харкові наприкінці цього тижня, увійшли фільми-призери Фестивалю, а також кращі фільми з каталогу цього року, що розкривають сучасні тенденції розвитку творчої документалістики та найактуальніші питання життя суспільства та особистості.

Фестивальні перегляди відбудуться також у вищих навчальних закладах, школах, ліцеях, в містах Харківської області. Фестиваль вже запросили до себе 14 освітніх закладів Харкова, і заявки продовжують поступати.

Вже за традицією, Фестиваль у Харкові відбудеться під патронатом голови обласної державної адміністрації Арсена Авакова, організаційні партнери – Харківська правозахисна група.

З програмою показу фільмів IV Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини «Український контекст» у Харкові можна ознайомитись тут

ФОТО Юрія Чумака

 Поділитися