MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Первомайський суд намагається працювати більш прозоро

24.12.2007   
Юрій Чумак
З метою підвищення рівня обізнаності громадян з роботою суду та налагодження ефективного взаємозв’язку між суддівським корпусом та засобами масової інформації у Первомайському суді Харківської області запроваджено посаду прес-секретаря.

Однією з найголовніших проблем, що виникають у вітчизняних журналістів при роботі з висвітлення судових процесів, експерти називають непрозорість українських судів. Під час круглого столу «Суди та суспільство: працюємо разом для кращого правосуддя», що відбувся 19 грудня у Харкові в рамках проекту «Україна: верховенство права», експерти називали такі проблемні питання, що найчастіше постають у взаємовідносинах між ЗМІ та судовою системою:

1. Журналістам дуже важко навіть фізично потрапити до суду, на судові засідання.

2. Складно отримати інформацію про судові рішення, не працюють веб-сайти судів.

3. Не визначено в судах певних осіб, які б відповідали за роботу зі ЗМІ.

4. Журналісти необізнані про свої права та обов’язки у судовому процесі та при його висвітленні.

5. Подекуди журналісти, що не мають відповідної фахової підготовки, перекручують та невірно подають юридичну термінологію.

Якщо підсумовувати, то за результатами програми громадського моніторингу судів виявилося, що існують 2 базові шаблонні судження з цієї проблематики:

-  журналісти вважають, що судді закриті, тому що корумповані;

-  судді вважають, що журналісти необ’єктивно подають інформацію, отже – краще взагалі уникати стосунків зі ЗМІ.

В якості першого кроку на шляху подолання цього «замкнутого кола» голова Первомайського міськрайонного суду Харківської області Віктор Соколенко запропонував вводити при судах посади прес-секретаря. Щоправда, за умов сучасного розподілу посадових обов’язків, таку посаду в місцевих судах можна запроваджувати лише на громадських засадах.

За погодженням з паном Соколенком, наводимо текст його розпорядження з цього питання повністю:

 

ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД

ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4 жовтня 2007 року

№ 1 /06-13

Про виконання функцій прес-секретаря

З метою підвищення рівня обізнаності громадян з роботою суду, зміцнення суспільної довіри, сприяння підвищення відкритості судів для громадськості, налагодження ефективного взаємозв’язку між суддівським корпусом та засобами масової інформації,

доручаю секретарю Первомайського міськрайонного суду Харківської області Хохловій Тетяні Леонідівні виконання на громадських засадах функцій прес-секретаря, а саме:

-  планування заходів щодо побудови позитивних відносин з засобами масової інформації та організації всебічного, об’єктивного висвітлення роботи суду;

-  підтримувати постійний зв’язок з представниками ЗМІ Первомайського регіону з метою пошуку актуальних тем для статей у друкованих періодичних виданнях та виступів на телебаченні чи радіо;

-  надавати організаційну допомогу суддям та іншим працівникам суду при підготовці статей та інтерв’ю, також співробітникам ЗМІ при виконанні своїх професійних обов’язків у приміщеннях суду;

-  координувати, узгоджувати дії працівників суду та журналістів при вирішенні питань відносно розміщення інформації про роботу суду в місцевих ЗМІ;

-  періодично організовувати та проводити інші передбачені законодавством заходи щодо висвітлення роботи суду, відкритості його для громадськості.

Голова Первомайського

міськрайонного суду  В. Соколенко

 

Зрозуміло, що перелік обов’язків секретаря суду збільшився, отже, хоч виконання функцій прес-секретаря і відбувається на громадських засадах, про матеріальний стимул у Первомайському суді теж не забули. Як розповів нашому кореспонденту «по секрету усьому світові» Віктор Соколенко, за збільшений обсяг роботи секретар і прес-секретар в одній особі отримує підвищену премію.

І є за що! Адже, за словами пана Соколенка, відтепер прес-секретар постійно інформує місцевих журналістів про резонансні справи, надає необхідні довідки, відповідає на телефонні дзвінки. Тому Первомайський суд став більш відкритим, населення району й міста – більш інформованим про роботу суду, а судді – більш відповідальними.

Як на мене, цей досвід можна використовувати як гідний приклад для наслідування в інших судах України.

 

Дивись також:

Суди та суспільство: працюємо разом для кращого правосуддя

 Поділитися