MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Працівники ДАІ не мають права вилучати посвідчення водія до рішення суду

16.01.2008   
Прес-реліз Громадської організації "Спілка водіїв"

Як відомо, на сьогодні прийняття рішень про відповідальність за грубі порушення Правил дорожнього руху належить до компетенції судових органів. Останніх кілька днів співробітники ДАІ під час оформлення адміністративних протоколів паралельно розпочали масово вилучати посвідчення на право керування транспортними засобами.

В Україні практика вилучення посвідчень водіїв інспекторами ДАІ скасована з набранням чинності Закону України від 5 квітня 2001 року «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо відповідальності за порушення правил дорожнього руху».

«В чинному законодавстві України процесуальна процедура вилучення посвідчення водія відсутня, – говорить голова правління ГО «Спілка водіїв» Сергій Овчинніков. – Тому дії інспекторів ДАІ які вилучають посвідчення водія суперечить ч. 2 ст. 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади, їх посадові особи зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України».

11 січня 2008 року за поданням Президента України в Верховній Раді України зареєстровано Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху». Цим законопроектом передбачено надання працівниками міліції право вилучати посвідчення водія до прийняття рішення судом у тих випадках, коли Кодексом України про адміністративні правопорушення передбачено позбавлення права керування транспортними засобами. Слід зауважити, що це лише законопроект і законом він стане, лише після прийняття його депутатами Верховної Ради України. А до цього часу працівники ДАІ мають діяти в межах повноважень визначених чинними Законами України.

Таким чином до прийняття згаданого вище закону, дії інспекторів ДАІ, що вилучають посвідчення на право керування транспортним засобом у водіїв, які порушили Правила дорожнього руху – суперечать закону. «Водії у яких були незаконно вилучені посвідчення на право керування транспортним засобом працівниками Державтоінспекції мають право на оскарження цих дій до прокуратури чи безпосередньо до суду» – говорить заступник голови правління «Спілки водіїв» Валентин Демчук.

«Залишається лише сподіватись, що такі незаконні дії інспекторів ДАІ будуть припинені прокуратурою, адже відповідні звернення були підготовлені та направлені фахівцями ГО «Спілка водіїв» до Генеральної прокуратури України, – підсумовує пан Овчинніков.

Інформаційний відділ ГО «Спілка водіїв»

 

 

 Поділитися