MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України ІХ скликання Огляд № 22 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 23.12.2019–28.12.2019Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у другій половині 2019 рокуЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 130 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 19.06.2017 – 23.06.2017Короткий опис справ, що розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у 2016 р.Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 82 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 11.07.2016 – 15.07.2016Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 17 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 06.04.2015 – 10.04.2015Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 16 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 30.03.2015 – 03.04.2015Чи захищений в Україне народний суверенітет?Все, що ми хотіли про медіацію знати, але не знали, в кого спитатиПравозахисник Аркадій Бущенко: «Ті, хто не розуміє «ідеології» кодексу, відсіються самі собою»Деякі правові проблеми діяльності СБУ (свобода інформації та право на приватність в контексті доступу до архівних матеріалів щодо політичних репресій в СРСР; відповідність оперативно-розшукових заходів, що порушують права людини, практиці Європейського суду за статтею 8)Як мирно вирішити спір з міською владоюДоступність правосуддя очима служителів ФемідиПрезидент затвердив Концепцію реформування кримінальної юстиціїПрава людини в Україні - 2006. XII. Деякі аспекти права на захист від дискримінації та нерівностіГромадська організація М’АРТ (“Молодіжна АльтеРнаТива”). Звіт за результатами публікацій місцевих ЗМІ. Проект “Моніторинг дотримання прав людини і основних свобод в Чернігівській області та свободи від жорстокого поводження і приниження людської гідності вихованців шкіл-інтернатів в Україні”Виклад фактів №19. Національні установи, які займаються захистом і заохоченням прав людиниПрава людини в Україні - 2004. XIII. ПРОБЛЕМИ ДИСКРИМІНАЦІЇ ТА НЕРІВНОСТІ В УКРАЇНІОгляд публікацій української преси за темою «Права людини» (березень 2005 р.)Дотримання прав людини в Україні у 1998 році.

Краще миритися

21.01.2008    джерело: www.minjust.gov.ua

В Україні планується запровадити процедуру примирення, яка застосовуватиметься при розгляді в судах кримінальних, цивільних та господарських справ.

Відповідні проекти законів ("Про медіацію (примирення)" та "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо процедури медіації (примирення)", що були розроблені Міністерством юстиції України, винесені на громадське обговорення для надання зауважень від громадян та юридичних осіб, науковців, зацікавлених органів влади, а також громадських та правозахисних організацій.

Як повідомив Міністр юстиції Микола Оніщук, вказані законопроекти розроблені з метою приведення національного законодавства до вимог Європейського Союзу та Ради Європи і передбачають запровадження в українському судочинстві конкретного механізму забезпечення права сторін на примирення. Зокрема, пропонується впровадити процедуру медіації, яка спрямована на примирення сторін з метою досягнення між ними згоди щодо спірних питань за допомогою посередника (медіатора).

Передбачається, що запровадження інституту примирення (медіації) в кримінальне, цивільне та господарське законодавство забезпечить більш ефективне вирішення питань відшкодування моральної та матеріальної шкоди. Планується зменшити навантаження на суди та суддів. А також унормувати на законодавчому рівні діяльність громадських організацій, що впроваджують програми примирення.

Крім того, передбачається зменшити кількість осіб, яким призначено покарання у вигляді позбавлення волі та які утримуються в установах виконання покарань. Зокрема, процедуру примирення (медіації) пропонується застосовувати до осіб, які вчинили злочини невеликої тяжкості, умисні середньої тяжкості, а також необережні тяжкі та особливо тяжкі злочини.

Міністр юстиції зазначив, що відповідно до розрахунків фахівців, середньоарифметичне визначення кількості осіб, до яких може бути застосовано процедуру примирення (медіації), щороку складатиме понад 101 тисячу осіб. Такі прогнози виведені з урахуванням статистичних даних Державної судової адміністрації України щодо кількості засуджених осіб за вказані злочини у 2004-2006 роках.

Із вказаними законопроектами можна ознайомитися на сайті Міністерства юстиції (www.minjust.gov.ua). Зауваження та пропозиції прийматимуться до 8 лютого 2008 року, в письмовому вигляді - на адресу Міністерства юстиції (01001, м. Київ, пров. Рильський, 10), в електронному вигляді - за адресою: [email protected].

Прес-служба Міністерства юстиції України

 Поділитися