MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківські журналісти створять Комітет журналістської етики

24.01.2008    джерело: www.profspilka.org.ua
Журналістам потрібен громадський орган, який би контролював додержання медійниками етики своєї професії та допомагав їм у конфліктних ситуаціях.

З ініціативою створити у Харкові комітет або комісію журналістської етики виступила голова  правління Асоціації «Журналістська ініціатива» Ангеліна Солдатенко. За її словами, журналістам потрібен громадський орган, який би контролював додержання медійниками етики своєї професії та допомагав їм у конфліктних ситуаціях. Працювати в ньому мають незалежні журналісти, юристи та правозахисники.

Ідею створення комітету журналістської етики було озвучено під час круглого столу «Етика поведінки журналістів в умовах конфліктних ситуацій», який проходив в прес-центрі «Майдан Свободи». Що є для журналіста етичним, а що не дуже – обговорювали представники ЗМІ та правоохоронці.

Приводом для проведення зустрічі став інцидент зі знімальною групою АТН біля офісу «Мегабанку». Члени знімальної групи АТН стверджують, що охоронець банку намагався перешкодити їх роботі. Незважаючи на те, що зйомку вони вели не на території, яка належить банку, а в громадському місці, на вулиці.

За словами організаторів «круглого столу», керівників  «Мегабанку» також запрошували взяти у ньому участь та вони відмовилися. Журналісти – учасники «круглого столу» були одностайні: останнім часом у  Харкові почастішали випадки, коли перешкоджають діяльності ЗМІ. Безпідставно можуть відмовити в наданні інформації чи заборонити відеозйомку. Щоб допомогти розібратися в конфліктних ситуаціях, і потрібен комітет журналістської етики.

Підтримали журналісти і пропозицію керівника Харківської міської організації Незалежної профспілки журналістів України Леоніда Мачуліна. На його думку, слід документувати кожен випадок ненадання інформації чиновниками чи бізнес- структурами журналістам та випадки перешкоджання діяльності журналістів, і направляти їх до відповідних органів, зокрема до прокуратури.

 

Дивись також:

Частная улица. Что нельзя снимать журналистам в Харькове и почему?

В Харькове – очередной конфликт между «Мегабанком» и СМИ

 Поділитися