MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мусульмани Криму розпочинають акції протесту, вимагаючи дозволу на спорудження Соборної мечеті у Сімферополі

24.01.2008    джерело: www.radiosvoboda.org

Мусульмани Криму розпочинають акції протесту проти дискримінації за релігійною та етнічною ознаками. 23 січня вони провели пікет і молебень на місці, де раніше Сімферопольська міськрада дозволила спорудити Соборну мечеть. На одній із останніх сесій сімферопольські депутати скасували своє ж рішення, і тепер мусульмани закликають офіційний Київ розпустити міську раду Сімферополя й переобрати мера міста.

«Аллах акбар! – Аллах всемогутній!» – мусульманська молитва лунає вздовж Ялтинської траси на околиці Сімферополя. Вона вперше звучить тут, попри те, що вже минуло два роки, як сімферопольська міська рада дала дозвіл на збір документів для погодження будівництва тут Соборної мечеті. Як тільки усі документи були зібрані і всі інстанції дали свою згоду, а духовне управління мусульман Криму витратило понад 70 тисяч гривень на виготовлення і прив’язку до місцевості відповідного проекту, сімферопольська влада скасувала своє рішення і заборонила будівництво тут Соборної мечеті.

Звернулися за допомогою до Президента Ющенка

Учасники акції, яку назвали «інформаційним пікетом» встановили намет і заявили, що протестуватимуть тут, доки міська влада не скасує свою заборону на будівництво Соборної мечеті. Пікетувальники закликали офіційний Київ з усією відповідальністю і рішучістю втрутитися у протиправні дії сімферопольської влади.

«Влада, яка сама тривалий час порушує закони України, має бути покарана. Якщо депутати сімферопольської міськради не схаменуться, ми вимагатимемо розпуску міської ради та переобрання міського голови Сімферополя», – заявив один із лідерів Меджлісу Рефат Чубаров, який взяв участь у пікеті і молебні.

Саме Чубаров виступив з ініціативою звернутися до Президента України Віктора Ющенка і повідомити причини чергового кримського конфлікту.

«Останні події в Криму свідчать про те, що замість вирішення земельних питань, які накопичилися роками, кримська влада може вдатися до широкомасштабних провокацій, щоб уникнути власної відповідальності за численні незаконні махінації із землею», – мовиться у зверненні кримських мусульман до Президента України.

Місцева влада хоче замість мечеті супермаркет?

Сімферопольський міський голова Геннадій Бабенко уже тривалий час уникає спілкування на цю тему з пресою. У прес-службі ж Сімферопольської міськради пояснили, що депутати, голосуючи проти виділення землі під Соборну мечеть, керувалися багатьма мотивами, але насамперед начебто «великою кількістю звернень громадян».

«Не можна будувати будь-які споруди на узбережжі водосховища, бо це охоронна зона», – зазначила співробітниця прес-служби Тетяна Шкуро. Тим часом джерела у міськраді повідомили, що місцева влада хоче віддати цю ділянку під будівництво супермаркету.

 Поділитися