MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Генсек ООН закликає донести уроки Голокосту до прийдешніх поколінь

25.01.2008    джерело: human-rights.unian.net

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Пан Гі Мун закликав донести уроки Голокосту до нинішнього і прийдешніх поколінь.

Про це йдеться в посланні Генсека до Міжнародного дня пам’яті жертв Голокосту.

Пан Гі Мун висловив солідарність з жертвами цієї трагедії, що залишилися в живих, і сім’ями загиблих від рук нацистів. Він закликав зберегти уроки Голокосту в пам’яті нинішнього і прийдешніх поколінь, щоб запобігти актам геноциду в майбутньому.

«Тим, хто стверджує, що Голокосту не було або він був перебільшений, ми відповідаємо підтвердженням нашої рішучості шанувати пам’ять всіх ні в чому не винних чоловіків, жінок і дітей, які загинули від рук нацистів та їхніх прибічників. Ми тужимо про третину єврейського народу, а також про представників інших меншин, які стали жертвами планомірного геноциду», – говориться в посланні.

У документі зазначається, що недостатньо лише пам’ятати про загиблих. Пан Гі Мун закликав виховувати дітей і молодь у дусі пошани до різноманіття до того, як нетерпимість пустить своє коріння в їхніх душах, а також навчити їх бути пильними, щоб не допустити подібної трагедії в майбутньому.

«Нинішній рік дає нам особливу можливість для цього, оскільки в 2008 році ми відзначаємо шістдесяту річницю Спільної декларації прав людини. Впродовж цього ювілейного року ООН прагнутиме донести концепцію «гідності і справедливості для всіх» до людей у всіх куточках світу», – наголосив Генеральний секретар.

Він зазначив, що мета цієї кампанії полягає в тому, щоб нагадати, що в світі, який ще пам’ятає жахи Голокосту, Загальна декларація стала першим міжнародним документом, де було закріплено принцип, який сприймається сьогодні як очевидний: гідність і рівність властиві всім людям.

Як повідомлялося, в січні 2005 року держави - члени ООН провели спеціальну сесію Генеральної Асамблеї ООН, присвячену 60-річчю визволення нацистських концтаборів. На ній була прийнята резолюція про оголошення 27 січня Міжнародним днем пам’яті жертв Голокосту.

27 січня 1945 року війська Радянської Армії звільнили перший і найбільший з гітлерівських концтаборів Аушвіц (Освенцим), розташований в 70 кілометрах від Кракова. У фашистських таборах було знищено 6 млн. євреїв і 1 млн. людей інших національностей.

 Поділитися