MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Дніпропетровщина просить допомогу в боротьбі з ВІЛ/СНІДомГлобальний фонд з боротьби з ВІЛ/СНІД може не дати Україні 150 млн. дол.Указ Президента про боротьбу із СНІДом і туберкульозом не виконуєтьсяКримінальне переслідування наркоманів заважає боротися зі СНІДомСвітові експерти: Україну захоплює страшна хворобаЕпідемія СНІДу в Україні найзагрозливіша в Європі - ООНВІЛ – СНІД в Україні: ситуація стабілізується?Півмільйона українців споживають ін’єкційні наркотикиЗвільнення від відбування покарання за станом здоров’яВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Як звільняти цивільних заручників? Анонс круглого столуПриречені на муки: проблеми звільнення з місць позбавлення волі через тяжкі захворюванняУ Коломиї суд звільнив довічника через важке захворюванняЦивільні в полоні: в Осколі окупанти забрали інваліда, бо мав водолазний костюм‘Могили вбитих цивільних у кожному дворі’, — Юрій Ляпкало, МаріупольХімічна зброя, цивільні у російському полоні, третина України забруднена мінами — підсумки тижняНебезпека з повітря: Росія завдала ударів по цивільній інфраструктурі українських містОзброїмо Україну! Відкритий лист правозахисників до урядів та громадянського суспільства вільних і демократичних країнВ ООН зафіксували понад 10 000 випадків загибелі цивільних в Україні від 24.02.2022Військові та цивільні українці на лаві підсудних у Ростові-на-Дону

Епідемія СНІДу в Україні є найбільш тяжкою серед країн Європи та Центральної Азії

18.02.2008   
Особливе занепокоєння викликає активне залучення в епідемію СНІДу центральних регіонів України, які до нинішнього часу вважалися епідемічно благополучними

У Міністерстві охорони здоров’я відбулась нарада з питань протидії ВІЛ-інфекції/ СНІДу, де на високому рівні були розглянуті питання, пов’язані з епідемією страшної хвороби.

У вступному слові Міністр охорони здоров’я Василь Князевич зазначив: "Епідемія СНІДу в Україні є найбільш тяжкою серед країн Європи та Центральної Азії - за оціночними даними станом на кінець 2007 року приблизно 440 тисяч людей жили з ВІЛ, що відповідає поширеності серед дорослого населення на рівні приблизно 1,63%. Дані офіційної статистики України значно нижчі - більше 122 тисяч ВІЛ-інфікованих за період епідемії станом на 1 січня 2008 року. Це свідчить про те, що про свій позитивний ВІЛ-статус знає лише кожен четвертий громадянин України. Недостатнє виявлення пов язане перш за все із недостатнім рівнем поінформованості населення про загрозу, яку несе нам поширення вірусу імунодефіциту людини"

За словами Голови Комітету з питань протидії ВІЛ-інфекції / СНІДу та іншим соціально небезпечним хворобам МОЗ України Василь Петренко, "Станом на 1 січня 2008 року за офіційними даними в Україні зареєстровано понад 122 тис. випадків ВІЛ-інфекції серед громадян України, у тому числі майже 22,5 тис. випадків захворювання на СНІД та 12,5 тис. випадків смерті від захворювань, обумовлених СНІДом.

Протягом 2007 року в країні зареєстровано понад 17,5 тисяч нових випадків ВІЛ-інфекції, що становить 38,0 на 100 тис. населення. Незважаючи на реалізацію комплексу заходів, спрямованих на призупинення епідемії ВІЛ-інфекції, темпи приросту залишаються доволі високими. Кількість нових випадків ВІЛ-інфекції у 2006 році в порівнянні з 2005 роком зросла на 17 %, а в 2007 році у порівнянні з попереднім роком рівень приросту склав 10 %", - проінформував голова Комітету.

В 2007 році вдруге в Україні було проведено оцінку чисельності людей, які живуть з ВІЛ/СНІД в Україні. Порівняно з 2005 роком відмічено збільшення оціночної чисельності осіб віком від 15 до 49 років з позитивним ВІЛ-статусом майже на 15%.

Всі регіони України сьогодні залучені до епідемії ВІЛ-інфекції. Найбільш високі показники поширеності ВІЛ-інфекції продовжують реєструватися у південно-східних регіонах країни. В Одеській та Дніпропетровській областях цей показник становить 414,2, у Донецькій області - 395,6, у Миколаївській області - 378,9, у м. Севастополь - 309,4, в Автономній республіці Крим - 239,1, у м. Київ - 194,4.

Особливе занепокоєння викликає активне залучення в епідемію СНІДу центральних регіонів України, які до нинішнього часу вважалися епідемічно благополучними: Вінницька, Хмельницька, Черкаська, Чернігівська, Полтавська області.

Погіршення ситуації із захворюванням на ВіЛ-інфекцію та зростання кількості хворих на СНІД обумовлена низкою соціально-економічних та медичних причин. Провідними є зниження загального рівня життя, недосконала система інформування населення з питань запобігання ВІЛ-інфекції, недостатнє фінансування заходів профілактики та лікування, невідповідність наявної інфраструктури медичної та соціальної допомоги темпам поширення епідемії.

За матеріалами Прес-служби МОЗ www.moz.gov.ua

 Поділитися