MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

СБУ відкрила раніше засекречені кримінальні справи проти священнослужителів УАПЦ

20.02.2008    джерело: www.radiosvoboda.org
Кирило Булкін

19 лютого 2008 Служба безпеки України оприлюднила і передала служителям Церкви матеріали архівних кримінальних справ на реабілітованих священнослужителів Української автокефальної православної церкви, ліквідованої радянською владою у 1930-х роках.

Українська автокефальна православна церква, яка діяла в усіх регіонах України від 1921 року, залишилася в історії як церква «розстріляна». Ті, що йшли в її священнослужителі, знали: це є, фактично, шлях на Голгофу – релігію проголосили «опіумом народу», і радянська влада уже розгортала потужний каральний апарат.

«Провина» ж тих священиків, які не лише належали до «реакційного соціального прошарку – духовенства», а ще й насмілилися проголосити в Україні незалежну від Москви православну церкву, могла мати лише один наслідок: загибель у жорнах тоталітарного молоха. Після вимушеного (внаслідок репресій та арештів більшості ієрархів) «саморозпуску» УАПЦ 1930 року були знищені практично всі її священнослужителі, у тому числі й перший митрополит Василь Липківський.

У постановах про вилучення особистих речей при обшуках та арештах духовенства УАПЦ зазвичай можна було знайти згадку лише про одну «матеріальну цінність», що її мали заарештовані: «православний хрест білого металу».

Предстоятель Української православної Церкви Київського патріархату Філарет, який очолив молебень за невинно закатованими священнослужителями УАПЦ, сказав про них так: «Вони мали з собою тільки один хрест, коли йшли на смерть. І це не випадково, тому що хрест, який вони взяли з собою, означав, що вони ідуть на смерть з іменем Христа».

Оскільки в архівних справах щодо реабілітованих священнослужителів практично немає даних про їхніх родичів, СБУ передала розсекречені архівні матеріали УПЦ Київського Партіархату, яка вважає себе наступницею автокефальної традиції. Усього Служба безпеки України розшукала в архіві та оприлюднила матеріали 10 справ репресованих священиків.

Патріарх Філарет так характеризує цю подію такими словами: «Вони вірили: рано чи пізно, а перемога буде за ними, тому що правду перемогти зло не може. І ось ми сьогодні є свідками перемоги правди над злом».

Оприлюднення матеріалів кримінальних справ на репресованих священиків Української автокефальної православної церкви – це лише один із кроків СБУ щодо відкриття правди про українську історію. Що стосується такої її сторінки, як «розстріляна церква», то виконувач обов’язків Голови СБУ Валентин Наливайченко розповів про подальші заходи, які планує Служба безпеки.

«До парламенту, до відповідного комітету парламентського будуть відправлені не тільки ці справи, а й документи, які слугуватимуть для подальшої повної реабілітації і Української автокефальної православної церкви, яка діяла в 1921-1930 роках, і інших українських церков, які існували і були фізично знищені каральними органами», – зазначив Валентин Наливайченко.

Про багатьох священнослужителів УАПЦ та інших знищених радянською владою конфесій і досі невідомо, де і як вони закінчили свій життєвий шлях. СБУ і далі здійснює пошук документів, пов’язаних з їхньою долею, і планує оприлюднювати їх.

19 лютого 2008

 Поділитися