MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дев’ять львівських сімей стануть Праведниками світу

20.02.2008   

Посол Ізраїлю: Ми продовжуємо пошук людей, які рятували євреїв

В рамках триденного візиту до Львова, посол Ізраїлю в Україні Зіна Калай-Клайтман вручить дипломи та медалі Праведників народів світу дев’ятьом львівським сім’ям, члени яких рятували євреїв від нацистів в роки Другої Світової війни.

Про це Посол повідомила під час зустрічі з першим заступником голови Львівської ОДА Валерієм П’ятаком.

«За радянських часів ця тема була закритою, тому сьогодні багато свідчень втрачено. Але ми продовжуємо пошук», – зауважила Зіна Калай-Клайтман.

За словами Валерія П’ятака, це надзвичайно вважлива місія милосердя, яка збагачує усі національності.

«Україна також пройшла тернистий шлях своєї історії. Мільйони людей стали жертвами Голодомору. Тому ми з повагою ставимося до пам’ятних заходів інших національностей», – наголосив він.

При меморіальному музеї Яд Вашем в Єрусалимі вже понад 40 років діє громадська комісія з визнання і увіковічення заслуг Праведників світу – не євреїв, які в період Другої світової війни рятували євреїв. Сьогодні близько 16 тисяч людей отримали звання Праведників світу.

Їм вручається Медаль Праведників світу та почесний диплом . Імена цих людей заносяться на Стіну пошани в Саду Праведників народів світу на території музею Яд Вашем. Таким чином, Держава Ізраїль від імені єврейського народу намагається віддати належне тим не євреям, які здійснили подвиг самопожертви, адже будь-яка допомога єврейському населенню в роки Другої Світової війни каралася смертю.

За матеріалами Західна інформаційна корпорація

 Поділитися