MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківський Лісопарк вирубують. Можливо, це кому-небудь потрібно?

13.03.2008   
Юрій Чумак
Харківське комунальне підприємство «Харківзеленбуд» вважає за доцільне провести вирубку 340 дерев у міському Лісопарку. Представники екологічної групи «Печеніги» виступають проти цього.

Харківське комунальне підприємство «Харківзеленбуд» вважає за доцільне провести вирубку 340 дерев у міському Лісопарку. Представники екологічної групи «Печеніги» виступили проти. В якості кроку до компромісу було вирішено провести 12 березня громадські слухання з цього питання. Того ж дня у прес-центрі «Майдан Свободи» відбувся круглий стіл за результатами громадських слухань щодо вирубки дерев у лісопарковій зоні Сокольники-Помірки.

Як повідомив головний спеціаліст Державного управління охорони навколишнього природного середовища в Харківській області Борис Антоненко, з проханням знести дерева в районі Меморіалу і в лісопарку «Сокольникі-Помірки» до Держуправління звернувся «Харківзеленбуд». Саме це підприємство є землекористувачем пам’ятника природи «Сокольникі-Помірки», воно підготувало проект впорядкування зелених насаджень в 61-му кварталі лісопаркової зони, який передбачає знесення близько 340 дерев – дубів і кленів – на території розміром в 15,1 га. На думку працівників «Зеленбуду», біля Меморіалу загиблим в роки Великої Вітчизняної війни необхідна термінова санітарна рубка.

Проте, представники екологічної групи «Печеніги» вважають це не єдиною причиною, адже, за чутками, територію біля Меморіалу хочуть віддати під забудову «потрібним людям». Тому й вирубку, вважають вони, спочатку збиралися провести без громадських слухань. А на ті слухання, що відбулося, прийшло дуже мало харків’ян.

На думку прес-секретаря екогрупи «Печеніги» Олега Перегона, сталося це через те, що організатор громадських слухань – «Харківзеленбуд» – безвідповідально віднісся до розміщення оголошення: «Його розмістили невідомо де, можливо, у якійсь стінній газеті, можливо – у газеті «Донбас сьогодні», але харків’яни про ці слухання так і не дізналися». В результаті в громадських слуханнях взяли участь близько 20 чоловік, хоча учасників могло б бути набагато більше.

Протокол цих громадських слухань повинен стати одним із останніх документів, що вирішить питання вирубки дерев у Лісопарку. За словами Б. Антоненка, Держуправління знаходиться в складному положенні: з одного боку, громадська думка проти вирубки дерев,  а з іншої – за наслідками обстеження ділянки зроблені висновки, що ряд дерев дійсно потрібно зрубати. Б. Антоненко відзначив, що, якщо не видаляти усохлі дерева, вони можуть впасти на людей, які проходять мимо, і в цьому випадку відповідальність нестиме «Харківзеленбуд». Передбачено, що дерева вирубуватимуться не одномоментно, а протягом року, але садити молоді дерева на місці вирубаних не планується.

Однак, голова правління екологічної групи «Печеніги» Сергій Шапаренко вважає, що старі та хворі дерева необхідно зрубати лише там, де вони справді можуть впасти на людей – безпосередньо біля доріжок, Меморіалу. А ліс навколо чіпати не слід, адже в дуплах цих дерев живуть кажани, занесені до Червоної книги, та всілякі рідкісні комахи.

Олег Перегон був більш жорстким у висловлюваннях. Він заявив: «Акули бізнесу кружляють навколо острівків зелених насаджень та облизуються, тому що їх цікавить «зелень» зовсім іншого роду. У Лісопарку дерева не лікують, нові не садять – мовляв, коштів немає, а на рубку гроші знаходяться. Багато дерев поранені ще в роки війни, їх необхідно було лікувати. Замість того «Харківзеленбуд» їх вирубує, тим самим, прикриваючи свою недбалість.»

І Меморіал – не єдина зона відпочинку, на захист якої виступили екологи. Вони оголосили також про збір підписів проти забудови парку Горького. Рішення про передачу під забудову рекреаційних земель парку Горького було прийнято на останній сесії Харківської міськради. Депутати пояснили цей проект необхідністю пробивки нової дороги. Проте, на думку екологів і місцевих жителів, під забудову виділено значно більше землі, ніж необхідно для дороги.

До речі, під час «круглого столу» була оприлюднене інформація, що сьогодні територія харківського Лісопарку складає 2385 га, і за останні кілька десятиріч вона вже скоротилася на 316 гектарів.

 

Дивись також:

Собрано 200 подписей в защиту Харьковского Лесопарка

Чи перетвориться харківський Лісопарк на «Печки-лавочки»?

 

ФОТО Юрія Чумака

 Поділитися