MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Неврегульованість земельного законодавства сприяє корупційним проявам

17.03.2008   
Прес-реліз

13 березня пройшли громадські слухання в Городнянському районі Чернігівської області на тему: «Підвищення ролі громадян у прийнятті рішень органами державної влади та впливу на правове середовище в сфері обігу землі».

Захід організовано Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини спільно з Городнянською райдержадміністрацією. Метою слухань стала розробка спільних висновків про те, які існують шляхи, у тому числі нормотворчі, по покращенню ситуації з корупцією в сфері обороту землі. На громадські слухання були запрошені голови та секретарі сільських рад, керівники сільськогосподарських підприємств, представники відділу земельних ресурсів. 

  Відкрив громадські слухання з вступною промовою заступник голови райдержадміністрації з гуманітарних, соціальних та політико-правових питань Андрій Жадченко.

Тухан Едієв, програмний директор Чернігівського громадського комітету захисту прав людини зазначив, що підвищення рівня прозорості, підзвітності та добропорядності роботи органів влади, що займаються відведенням земель державної та комунальної власності, є одними з головних компонентів в попередженні та протидії корупції в сфері обігу землі.

Головний спеціаліст Головного управління земельних ресурсів в Чернігівській області Валерій Скопич висвітлив зміни в законодавстві щодо оренди земельних ділянок. Були надані пояснення щодо нових правил та порядку проведення земельних аукціонів. Зокрема, наголошувалося на чималих протиріччях закладених в постанові  Кабінету Міністрів України від 22 лютого 2008 р. N 90 щодо проведення земельних аукціонів та закону про державний бюджет на 2008 рік.

В рамках жвавої дискусії учасники слухань звернyли увагу, що проблема неврегульованості орендних відносин на місцях підштовхує не чистих на руку державних службовців до корупційних дій. Окремі керівники сільгосппідприємств через невизначеність в земельному законодавстві побоюються розпочинати весінню обробку землі та підготовку до посівної.

  В результаті проведених слухань було прийняте рішення звернутися з листом до Верховної Ради з вимогою в короткий термін внести необхідні зміни та доповнення в земельне законодавство України.

14 березня

Віктор Тарасов

Чернігівський громадський комітет захисту прав людини

Тел./факс: +380 462 625-381,

e-mail: [email protected], Веб-сайт: www.land.org.ua

 Поділитися