MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Катування допомагає розкриттю справи?

21.03.2008    джерело: www.helsinki.org.ua

Катування в Україні – один з легальних способів отримати зізнання. Принаймні до такого висновку можна дійти, ознайомившись з рішенням Верховного суду по справі Моцного та Нечипорука.
Українська Гельсінська спілка вже писала про цю справу, зазначаючи про нелюдські катування, що їх довелося перенести Івану Нечипоруку та Олександру Моцному.
http://helsinki.org.ua/index.php?id=1205762358 
Їх звинуватили у вбивстві, і міліція намагалася довести їх вину будь-якими засобами. Основним доказом вини стала явка з повинною, яка була «добровільно» написана засудженими декілька разів.
В судовому засіданні представник Генеральної прокуратури пояснив наявність 5 явок з повинною зростаючою компетентністю працівників міліції, що допитували хлопців. Мовляв перший був не зовсім компетентний, інший трохи більше, інший – ще більше і т.п. Хоча, при знайомстві з матеріалами справи складається враження, що не компетентність міліціянтів підвищувалась від допиту до допиту, а знаряддя катувань. Середньовічна інквізиція позаздрила б винахідливості міліціонерів, що "працювали" з засудженими.
Іван Нечипорук розповідає про те, що йому спочатку наділи наручники, в кільце рук просунули коліна, під коліна підвели лом, кінці якого поклали на край столів. Крім того до ніг причепили шнури та стали пускати електричний струм. Щоб він не кричав, рот затискали подушкою.
Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області, зважаючи на обставини справи виносить виправдувальний вирок. Справа передається до апеляційного суду Тернопільської області. Там вирок перетворюється на обвинувальний.
Про факти катувань засуджені зазначили і в Верховному суді, а також ще багато інших моментів, зокрема про те, що Тернопільському апеляційному суді взагалі не вівся протокол судового засідання.
Проте, вердикт Верховного суду однозначний. Рішення Тернопільського апеляційного суду залишити в силі, а Івана Нечипорука та Олександра Моцного засудити до 15 років позбавлення волі.
Як ми вже писали, справа по факту катувань вже знаходиться у Європейському Суді. І якщо такі факти будуть доведені, Верховному суду доведеться здійснити розгляд справи за нововиявленими обставинами.

Марина Говорухіна

 Поділитися