MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Більше 20 скарг на порушення своїх прав отримав сьогодні Чернігівський Центр Прав Людини

01.04.2008   
SOS від затриманих

До громадської організації Центр Прав Людини звернулися за допомогою особи, які утримуються в Чернігівському СІЗО №31. Повідомили, що вранці 29 березня 2008 року в Чернігівському СІЗО №31 сталася подія, яка виходить за всі рамки законності. Працівниками вищезгаданої установи (у тому числі вихователем блоку неповнолітніх) було жорстоко побито трьох неповнолітніх, які утримуються у 18-й камері. Постраждали неповнолітні Веремеєнко Євген Дмитрович, 1991 р.н., Бойчук Юрій Іванович, 1991 р.н. та Заяц Антон Володимирович, 1990 р.н.. Найбільше постраждав гр.. Заєць, якому було накладено декілька швів на обличчя.

Причиною побиття стало заперечення даних осіб проти порушення їх прав як осіб, які утримуються під вартою, а саме проти того, щоб з їх спальних місць забрали матраци. Ця процедура застосовується в цьому блоці як „виховна” регулярно.

Крім того, сьогодні зранку біля 40 осіб, які утримуються у даній установі, подали керівництву Чернігівського СІЗО №31 скарги на умови утримання в СІЗО. В даній установі утримується біля 30 осіб, які мають ВІЛ-позитивний статус та не отримують належної медичної допомоги.

На сьогоднішній день робиться все, щоб приховати даний інцидент. До вищезгаданих осіб застосовується психологічний тиск, погрози різного характеру від працівників СІЗО.

 

Даний лист було доставлено власноруч до прокуратури Чернігівської області та копія була вручена першому заступнику голови Чернігівської ОДА, з проханням терміново розглянути дану заяву та залучити представника нашої організації до перевірки цих фактів.

 

  В отриманих та зареєстрованих скаргах затримані особи скаржаться на „... во время обысков личные вещи выкидываются на грязный пол в коридор, рвутся вещи и потом не возмещаются… постоянно унижают и запугивают.. в камерах нет вентиляции…”,  „в ночное время отключают розетки...в камерах сидят люди с туберкулезом...происходит рукоприкладство...”, „... в ночное время отключают воду и розетки .... нет лечения туббольным и ВИЧ-инфицированным... диету дает не санчасть, а капитан....применяют физическую силу к несовершеннолетним...в камерах бетонные полы, нет тумбочек, вешалок, крючков, полок...”.

 

 

Чернігівський Центр Прав Людини

О.В. Підгорний

31 березня 2008 року
 Поділитися