MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європейський суд з прав людини визнав незаконною відмову управління юстиції зареєструвати громадську організацію

08.04.2008   
Засновники організації вважають, що рішення Європейського суду з прав людини створює прецедент, який має призвести до зміни системи реєстрації громадський організацій в Україні.

Європейський суд з прав людини визнав незаконною відмову Головного управління юстиції міста Києва зареєструвати громадську організацію “Громадянський комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків” (далі - Комітет).  .

Засновники організації вважають, що рішення Європейського суду з прав людини створює прецедент, який має призвести до зміни системи реєстрації громадський організацій в Україні.

“Рішення у справі “Корецький та інші проти України” є надзвичайно важливим прецедентом не лише для України. Внаслідок цього рішення Європейського суду, Україна буде зобов’язана змінити процедуру реєстрації громадських організацій”, - сказав адвокат Тарас Шевченко.

Він зазначив, що Європейський суд визнав Україну винною у справі про відмову Управління юстиції в м.Києві зареєструвати організацію “Громадянський комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків”.

Як нагадав один із заявників у справі “Корецький та інші проти України” Сергій Корецький, “Громадянський комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків” було засновано 7 червня 2000 року як пілотний проект громадської мережі захисту природи Києва від нищення.

С.Корецький зазначив, що формальними підставами для Управління юстиції в м.Києві заборонити реєстрацію цієї громадської організації були, зокрема, такі положення статуту: виконавча дирекція Комітету має право організовувати поточну господарську діяльність організації; комітет фіксує своє право вести неприбуткову видавничу діяльність; комітет фіксує право мати представників або представництва в інших містах України; до окремих своїх акцій комітет збирався залучати волонтерів.

Засновники Комітету оскаржили рішення Управління юстиції в м. Києві в місцевому районному суді, міському апеляційному суді, які винесли рішення про те, що дії Управління юстиції не суперечать законодавству України. Верховний Суд України залишив це рішення без змін.

7 липня 2002 року Комітет було розпущено.

Натомість чотири засновника організації 12 вересня 2002 року звернулись до Європейського суду з прав людини зі скаргою про те, що гарантоване їм статтею 11 Європейської конвенції про захист прав людини і основних свобод право на свободу об’єднання було порушено органами державної влади України.

Майже через 6 років оскаржень заявникам вдалося довести свою правоту і отримати рішення на свою користь.

Як зазначив на прес-конференції один із заявників у справі “Корецький та інші проти України” Андрій Толочко, засновники Комітету планують видати книгу, що вміщуватиме всі документи щодо цієї справи, зокрема, заяву до Європейського суду, відповіді українського уряду, рішення Європейського суду. “Це має бути цікавий практичний посібник спротиву”, - вважає він.

Засновники Комітету повідомили, що Європейський суд з прав людини, зокрема, ухвалив рішення виплатити кожному заявнику по 1,5 тис. євро.

Повний текст прес-релізу

7 квітня 2008 р. в інформаційній агенції УНІАН відбулася прес-конференція заявників у справі № 40269/02 «Корецький та інші проти України» Сергія Корецького, Андрія Горбаля, Андрія Толочка, Олексія Лобицького, та їх адвоката Тараса Шевченка, під час якого було озвучено рішення Європейського суду з прав людини у цій справі. Рішення було ухвалено 3 квітня 2008 року. Судове засідання відбулося у закритому режимі 11 березня 2008 р.

Коротко:

Цим рішенням Суд кваліфікував відмову державних органів України зареєструвати створену заявниками громадську організацію «Громадянський Комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків» (м. Київ), як вчинене державою порушення статті 11 Європейської конвенції з прав людини (право на свободу об’єднань і мирних зборів). Державу зобов’язано виплатити постраждалим громадянам компенсацію нематеріальних збитків. Також після рішення суду держава зобов‘язана вжити заходів щодо недопущення подібних порушень у майбутньому – для цього вона має змінити законодавство та практику. Рішення Суду створило прецедент для розгляду аналогічних позовів у Європейському судочинстві, а також стало частиною національного законодавства всіх країн – підписантів Європейської конвенції з прав людини.

Детальніше:

«Громадянський Комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків» (м.Київ) було засновано 7 червня 2000 року у якості пілотного проекту громадської мережі захисту материнської природи Києва від прогнозованого її тотального знищення (прогноз Незалежного інтелектуального центру згодом справдився).

Комітет було створено на оригінальній соціо-технології («громадянські комітети дії» – розробка Незалежного інтелектуального центру, 2000 рік), і початок його діяльності виявився надзвичайно ефективним. У випадку поширення цієї технології – природні об’єкти Києва мали шанс отримати потужний захист від забудовників.

Діями Управління юстиції в м. Києві «Громадянський Комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків» було оголошено поза законом і розповсюдження нової соціальної технології – зупинено. Київ віддано на розтерзання «забудовникам».

Формальними підставами для заборони громадської організації були:

· Мета Комітету в Статуті сформульовано у двох пунктах;

· Виконавча дирекція Комітету має право організовувати поточну господарчу діяльність організації;

· Комітет фіксує своє право вести неприбуткову видавничу діяльність;

· Комітет фіксує право мати представників або представництва в інших містах України;

· Надано ксерокопію документа про сплату реєстраційного збору з можливістю звірки з оригіналом (управління юстиції, вочевидь, намагалося вилучити оригінал квитанції);

· і, нарешті найбільший гріх: до окремих своїх акцій Комітет збирався залучати волонтерів!

Оскільки засновники Комітету вважають, що підстави, які орган державної реєстрації використав для відмови в легалізації новоствореного об’єднання громадян, є результатом довільного перекручення законів України – дії Управління юстиції в м. Києві були оскаржені до місцевого районного, потім до міського апеляційного, а потім і до Верховного Суду України.

Результат судів районного і міського рівня був закономірним, якщо брати до уваги, що сторонами спору були з одного боку декілька рядових громадян, а з іншого – авторитет Мін’юсту України.  Дії Управління юстиції визнати законними було важко, тому їх визнали такими, «що не суперечать законодавству України». Тобто, виходить так, що реєструючому органу дозволено все, що йому прямо не заборонено.

Після того, як Верховний Суд України залишив рішення без змін, - заявники обговорили ситуацію, і вирішили підкоритися державному органу легалізації об’єднань громадян: і 07.07.2002 року «Громадянський Комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків» було розпущено. Будівельники отримали свободу дій в околицях житлового масиву Березняки.

Натомість засновники організації (Сергій Корецький, Андрій Горбаль, Андрій Толочко, Олексій Лобицький) 12 вересня 2002 року звернулись до Європейського Суду з Прав Людини зі скаргою про те, що гарантоване їм статтею 11 Європейської Конвенції право на свободу об’єднання було порушено органами державної влади України. Вимоги заявників були сформульовані наступним чином:

«19. Предмет заяви пункт 2(а) правила 47 (19).

Просимо встановити факт порушення державою Україна ст.11 Конвенції (право на вільне об’єднання громадян) в процесі легалізації «Громадянського Комітету за збереження дикої (корінної) природи Березняків» і зобов’язати її (рекомендувати їй) привести законодавство, виконавчу та судову практику у відповідність нормам міжнародного права в галузі прав людини. Зокрема вжити заходів для недопущення цензури статутів новостворених об’єднань громадян, висунення додаткових рекомендацій, вимог, та інших заходів тиску на новостворені об’єднання громадян в процесі їх легалізації.»

Майже через вісім років оскаржень нам таки вдалося довести свою правоту і отримати рішення на свою користь. Судовий розгляд справи № 40269/02 «Корецький та інші проти України» завершився тим, що 3 квітня 2008 року Європейський суд визнав, що держава Україна порушила наше право зафіксоване у ст.11 Європейської конвенції з прав людини є Державу зобов’язано виплатити постраждалим громадянам компенсацію нематеріальних збитків.

У своєму рішенні Європейський суд звернув увагу на дві складові: чи було обмеження наших прав передбачено законом і якщо так, то чи було це необхідно у демократичному суспільстві. Рішення суду надзвичайно важливе, оскільки суд розглянув обидва аспекти. Щодо першого питання, суд зазначив, що Закон України «Про об‘єднання громадян» є дуже нечітким і не прогнозованим щодо його виконання. Він залишає занадто багато можливостей для органу влади на власний розсуд приймати рішення реєструвати чи не реєструвати організацію.

По-друге, суд визнав претензії управління юстиції до статуту організації такими, що не відповідають вимогам демократичного суспільства. Суд висловив здивування забороною організації займатися видавничою діяльність, забороною мати представників за межами території реєстрації, забороною залучати волонтерів, забороною займатися господарчою діяльністю, навіть якщо така діяльність має елементи економічної діяльності. Європейський суд не побачив жодних проблем у тому що мета організацій сформульована у двох реченнях. Натомість суд відзначив, що не існувало жодних підстав сумніватися у мирному і демократичному характері діяльності організації.

Адвокат заявників Тарас Шевченко відзначає: «Рішення у справі «Корецький та інші проти України» є надзвичайно важливим прецедентом і не лише України. Більшість громадських організацій стикалися з незрозумілими і надуманими вимогами з боку представників Міністерства юстиції України. Внаслідок прийняття рішення Європейського суду, Україна буде зобов’язана змінити процедуру реєстрації громадських організацій, оскільки так звані «загальні заходи» передбачають, що держава має вжити заходів які не допустять аналогічних порушень прав громадян у майбутньому».

Висновок:

Відтепер, після того, як Європейський суд визнав Україну винною у справі про відмову управління юстиції в м. Києві зареєструвати організацію «Громадянський Комітет за збереження дикої (корінної) природи Березняків» (м. Київ), – створено прецедент, який має змінити систему реєстрації громадських організацій в Україні. 

Зі свого боку, спостерігаючи наслідки таких дій органів легалізації, ми бачимо, що на території, звільненої від захисту нашого Комітету, природу вже майже повністю знищено, тут розгортаються будівельні проекти обсягом в декілька мільярдів доларів; дезорганізована діючою системою легалізації громадськість безуспішно бореться із переважаючими силами забудовників, і поступово програє їм місто Київ.

Контактні особи:

Сергій Корецький 8 (066) 048 3748

Андрій Горбаль 8 (097) 223 32 04

Тарас Шевченко 8 (067) 508 5115

 

 Поділитися