MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Під Сімферополем вандали розгромили мусульманське кладовищеУ вчиненні наруги на мусульманському кладовищі міліція підозрює козаківКримські татари заявляють про ксенофобські настрої серед силовиків АРКЗаява прес-служби Федерації єврейських общин України.На мусульманському цвинтарі невідомі зруйнували практично все надгробне каміння.Кримські татари попередили Раду Європи про загрозу конфлікту в КримуПрокуратурою внесено протест на рішення міськради про землю під мечетьЗвернення Громадського руху “За толерантний Крим”Мусульмани Криму розпочинають акції протесту, вимагаючи дозволу на спорудження Соборної мечеті у СімферополіУ комісаріаті ООН з прав біженців стурбовані ситуацією в КримуМіліція закликає допомогти з охороною мусульманських кладовищКладовище Львівської пересильної в’язниці № 25 та обласної лікарні МВД

Мусульманські кладовища в Криму візьмуть під охорону

12.04.2008    джерело: crimea.unian.net
Виконуючий обов’язки начальника Головного управління МВС України в Криму віддав наказ узяти під охорону всі мусульманські кладовища на території кримського півострова

Виконуючий обов’язки начальника Головного управління МВС України в Криму Микола Іллічов віддав наказ узяти під охорону всі мусульманські кладовища на території кримського півострова.

Як передає УНІАН, про це йдеться в заяві М.Іллічова у зв’язку з актом вандалізму на мусульманському кладовищі в передмісті Сімферополя.

В.о. начальника міліції Криму назвав «навмисною провокацією» осквернення мусульманського кладовища. «Здійснено чергову навмисну провокацію, про що свідчать: спосіб скоєння злочину (надгробні плити не розбиті, а акуратно демонтовані й покладені на землю), відсутність будь-яких слідів (імовірно злочинці діяли в рукавичках) і часовий чинник (два місяці з дня скоєння вандалізму в Нижньогірському районі, в ніч після виконання судового рішення щодо звільнення незаконно зайнятих квартир в Алушті, напередодні візиту до Криму Місії ООН із питань міжнаціональних відносин, практично за місяць до Дня депортації - 18 травня)», - зазначає М. Іллічов.

В.о. начальника міліції автономії підкреслює, що останнім часом «окремі екстремістсько налаштовані сили своїми огидними провокаціями намагаються порушити громадську злагоду й громадянський мир в Криму, посіяти міжнаціональну й міжрелігійну ворожнечу». «Розуміючи вибухонебезпеку ситуації й усвідомлюючи ступінь відповідальності за збереження спокою й правопорядку в Криму, мною віддано наказ про взяття під охорону всіх мусульманських кладовищ на території Криму. Ми не допустимо дестабілізації ситуації, розпалювання міжнаціональної ворожнечі й готові до найрішучіших і найжорсткіших дій щодо провокаторів», - підкреслив М. Іллічов.

Він також закликав населення Криму проявити спокій і толерантність, не піддаватися на екстремістські заклики, не чинити необдуманих дій.

М. Іллічов також заявив, що міліція докладає всіх зусиль для встановлення осіб, які скоїли акти вандалізму. «А головне - до встановлення істинних натхненників і організаторів даного ганебного явища, притягнення їх до законного суду й духовної відплати. Необхідний час і терпіння, усвідомлене бажання всіх громадян допомогти слідству, покласти край подібним провокаціям», - йдеться в заяві.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні вранці на мусульманському кладовищі в селищі Чистеньке під Сімферополем було розбито близько 40 надгробків. На заборі кладовища було нанесено ксенофобський напис, також на заборі була намальована шибениця й перекреслений національний символ кримськотатарського народу - тамга. Біля забору кладовища невідомі залишили 4 християнські вінки. Міліція проводить перевірку за даним фактом.

***У ніч із 9 на 10 лютого невідомі зруйнували практично повністю всі надгробні камені (за різними даними, від 220 до 270) на мусульманському кладовищі в смт Нижньогірське. Порушено кримінальну справу за ознаками статті 297 Кримінального кодексу України (наруга над могилами).

На початку квітня в Сімферополі було виявлено ксенофобські стосовно кримських татар написи. Схожі написи було знайдено також цього тижня в місті Білогірську.

 Поділитися