MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У березні найбільше новин замовила Тендерна палата, продала – «Ера», начитали – Мазурак і Сорока

16.04.2008    джерело: www.telekritika.kiev.ua
«У березні кількість сумнівних матеріалів була рекордною за 5 місяців моніторингу. Продовжувала замовляти свої матеріали Тендерна палата, почав замовляти Леонід Черновецький… Тенденції надзвичайно невтішні»

Такими є підсумки моніторингу ініціативи «Не продаємося!».

Тендерна палата найчастіше фігурує у матеріалах, які були зроблені із порушеннями стандартів актуальності, значущості та збалансованості, але показані в основних випусках новин загальнонаціональних телеканалів протягом березня. Такими є висновки 4 незалежних експертів: Наталії Лигачової («Телекритика»), Вікторії Сюмар (Інститут масової інформації), Тараса Шевченка (Інститут медіа права) та Віталія Максимова («Дело»).

Експерти дійшли цих висновків за результатами моніторингу теленовин, що його проводить журналістська ініціатива «Не продаємося!», метою якої є викорінення замовних матеріалів на телебаченні.

Із 27 матеріалів, де експерти одноголосно зафіксували явні порушення стандартів, 12 стосувалися Тендерної палати.

 

У чиїх інтересах показано матеріал*

Скільки було показано

Тендерна палата

12

Дніпроенерго

6

Леонід Черновецький

2

Укртранслізинг

2

Укрнафта

1

Кременчуцький НПЗ

1

Леонід Деркач

1

Євген Кожевін

1

Електроприлад

1

 

27

*Розшифровки усіх матеріалів тут.

 

«У березні кількість сумнівних матеріалів була рекордною за 5 місяців моніторингу. Продовжувала замовляти свої матеріали Тендерна палата, почав замовляти Леонід Черновецький… Тенденції надзвичайно невтішні», – сказала Вікторія Сюмар.

 «На замовні матеріали витрачають все більше грошей. Для телеканалів це стає системним способом заробляння. А це вже зовсім небезпечно», - додав Віталій Максимов.

Найбільше сумнівних матеріалів було показано у «Підсумках» на ТРК «Ера».

 

Новини

Кількість сумнівних матеріалів

Підсумки на Ері о 23:00

12

Факти на ICTV о 18:45

10

События на Україні о 20:00

2

Вчасно на НТН о 19:00

1

ТСН на 1+1 о 19:30

1

Подробности на Інтері о 20:00

1

Репортер на Новому о 19:00

0

Новини на Першому національному о 21:00

0

Час новин на 5 каналі о 21:00

0

Вікна на СТБ о 22:00

0

 

27

 

Серед ведучих найбільше сумнівних матеріалів подали до ефіру Марина Мазурак, ТРК «Ера», та Віктор Сорока, ICTV.

 

Ведучі

Кількість сумнівних матеріалів

Віктор Сорока

7

Марина Мазурак

7

Руслан Поліщук

5

Олена Фроляк

3

Олена Кот

2

Євген Міхін

1

Ілона Довгань

1

Віталій Гайдукевич

1

Руслан Сенічкін

1

 

«Мені просто образливо за колег – Віктора Сороку та Руслану Москаленко (автора першого у березні сюжету на користь Черновецького). У роки цензури вони боролися проти батога, але не витримали випробування пряником», - сказала Наталія Лигачова.

 

«У квітні ми прогнозуємо ще більше замовних матеріалів через вибори київського мера та депутатів Київради», - додав Тарас Шевченко.

 

Кампанія проти замовних матеріалів «Не продаємося!» стартувала у листопаді 2007 року, коли кілька десятків телеведучих, редакторів та кореспондентів телеканалів зобов’язалися не подавати такі матеріали до ефіру. Ініціатива «Не продаємося!» запровадила щоденний моніторинг основних випусків новин 10 загальнонаціональних каналів. Метою моніторингу є виявлення замовних матеріалів та оприлюднення інформації про замовників та виконавців.

 

P.S. Наводимо текст сюжету Руслани Москаленко (ICTV, 26 березня) про Леоніда Черновецького:

 

СТУДІЯ: Столичний градоначальник Леонід Черновецький після двох років керування Києвом задоволений собою та своєю командою. Він бачить суцільні плюси – суттєве збільшення бюджету міста, вирішення соціальних і транспортних проблем, будівництво житла і зведення мостів. Це, – каже мер, – далеко не повний перелік його досягнень.

 

РЕПОРТАЖ: Автор: Руслана МОСКАЛЕНКО. Леонід Черновецький пишається своїми здобутками на посаді столичного мера та своєю командою. Бо такої немає навіть у найвищих органах державної влади, – каже мер Києва.

 

СИНХРОН: Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, міський голова Києва: "Это важно. Мы добрые люди, и вы можете увидеть это, ну, по лицам членов моей команды".

 

Ці люди зробили за 2 роки багато добрих справ, – запевняє Черновецький. Він зараховує до заслуг команди підвищення соціальних стандартів життя мешканців столиці, найбільші в Україні надбавки до зарплат бюджетникам, матеріальну допомогу пенсіонерам. Також мерія пишається збільшенням бюджету міста, будівництвом соціального житла, розбудовою транспортної інфраструктури. Мер пообіцяв уже до кінця цього року повністю вижити з ринку приватних транспортних перевізників та продовжити боротьбу із заторами на столичних дорогах.

СИНХРОН: Леонід ЧЕРНОВЕЦЬКИЙ, міський голова Києва: "Мы за 2 года сделали больше, чем за 10 лет до нас, потому что у нас есть прямое общение с киевлянами. Любые вопросы мы решаем с глазу на глаз".

 

Леонід Черновецький сказав, що він далі сповнений бажання працювати мером, аби продовжити успіхи своєї команди.

 Поділитися