MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Звільнення від відбування покарання за станом здоров’яЗвіт за результатами моніторингового візиту до Дніпровської установи виконання покарань №4 Звіт за результатами моніторингового візиту до Новгород-Сіверської установи виконання покарань №31Тюрма за лайки? Як в Україні карають за виправдовування російської агресії‘Більшість була за смертну кару’. Євген Захаров розповідає, як в Україні скасовували покарання смертюПрезидент підписав законопроєкт, що впроваджує новий вид покарання — пробаційний наглядЗвіт за результатами моніторингового візиту до Івано-Франківської установи виконання покарань №12 Заявление Международной Ассоциации Мемориал в связи с событиями в Нагорном КарабахеЗаява Міжнародної Асоціації Меморіал у зв’язку з подіями в Нагірному Карабаху‘Відсутність паліативної допомоги та нестача лікарів’, — звіт за результатами моніторингового візиту до Львівської установи виконання покарань №19 ‘Россияне бездумно уничтожают все вокруг’, — Мария Карандюк, Залесье ‘Навіть наявність доказів не гарантує покарання винних у катуванні’ — Геннадій ТокаревУ 18 установах виконання покарань засуджені протягом півтора року жодного разу не зверталися до Омбудсмана ‘Роcіяни бездумно знищують усе навкруги’, — Марія Карандюк, Залісся Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Житомирська установа виконання покарань (№8)’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Івано-Франківська установа виконання покарань №12’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Закарпатська установа виконання покарань (№9)’Звіт за результатами моніторингового візиту до ДУ ‘Львівська установа виконання покарань (№19)’Звільнення від відбування покарання у зв’язку із тяжкою хворобою — системна проблема, що потребує вирішення‘Я зрозумів, що росіяни вживатимуть до Бородянки каральних заходів’

Відкритий лист Міністру внутрішніх справ Юрію Луценку

24.04.2008   

Шановний Юрію Віталійовичу!

 

Від кого – від кого, але від Вас не чекала таких дурних та аморальних витівок щодо смертної кари.

Ну, коли про це весь час підтявкують комуністи – це їх комуністична справа – стріляти, морити голодом, катувати. І це тільки ганьба нашій демократичній владі, яка не спромоглася за 4 (майже) роки заборонити цю політичну силу, а з нею разом і наших вкрай прогресивних соціалістів, нациків тощо, як це спокійно і давно зробили в Польщі, країнах Балтії, і взагалі в усіх нормальних посттоталітарних країнах. Наша країна, її політикум, нажаль, відверто психічно хворий. Замість розумних дій з утвердження демократії і боротьбі з наслідками комуністичного минулого, ми бачимо бійки за владу в демократичному таборі, нехтування правами громадян – чого в цьому сенсі варті тільки  наш закон „Про вибори»! І ще такі „наїзди», які зробили Ви, на фундаментальні права людини.

Мені прикро, що людина, яку я мала всі підстави поважати, дозволяє собі дурнуваті і хибні висловлювання. Адже скасування смертної кари – це чи не єдина розумна дія наших можновладців до 2004 року. Єдине, що надихало на те, що європейський вибір країни – все ж таки не вигадка.

Тепер конкретніше. Ви усвідомлюєте собі, на що Ви прирікаєте навіть закінченого злочинця, даючи йому 10 років відстрочки, коли він достеменно знає, що він приречений до страти ? Які це психологічні тортури, яке це знущання над особистістю? Навіть Онопрієнко та Чикатіло не заслуговують на тортури – це не передбачено ніякими нормами права.

Але в кожній справі серійного маніяка, – і Чікатіло, і у справі мозирського маніяка, і у справі Онопрієнка були люди, або страчені після того, як вони визнали свою провину через катування в міліції, або їх було вбито (справа Онопрієнка) під час катувань.

Ви очолюєте вдруге структуру, скажемо так, – далеку від досконалості. Для Вас, як і для нас усіх, не може бути таємницею, що Ваші підлеглі вибивають зізнання навіть тоді, коли мова йде про крадіжки, – що вже казати про тяжкі та особливо тяжкі злочини?

Зараз, коли людей не страчують, ті, хто зізнався під тортурами, хоча б залишаються живими. Я вже не кажу про моральний аспект проблеми: держава не має права відбирати життя, яке вона не дарувала людині.

Пане Міністре, може Вашу енергію спрямувати в мирне русло: ми на місцях не бачимо, що маємо цивільного демократичного міністра. Міліція, як і раніше, застосовує тортури, бере хабарі, переслідує іноземних студентів, щоб саме і взяти від них хабарі. А тут Ви – зі своєю дуже глибокою думкою стосовно смертної кари! Що сталося, Юрію Віталійовичу? Хіба можна при Вашій посаді та репутації бовкати хто зна що?

 

З повагою,

Інна Сухорукова

 Поділитися