MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На інтернет-сайти Радіо Свобода вчинили кібератаку.

28.04.2008    джерело: www.radiosvoboda.org

Вона вплинула на роботу більшості з сайтів 18 служб Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа; частина з них була недоступна.

Безпрецедентний за масштабом напад почався вранці в суботу й був націлений спершу на сайт білоруської Свободи, але швидко вразив і інші.

Протягом кількох годин перестали працювати вісім сайтів: білоруської, російської, південнослов’янської, косовськоалбанської, азербайджанської, таджицької, татарсько-башкирської служб і Радіо Фарда – перськомовного мовлення на Іран.

Одночасно утруднився доступ і до сайтів інших служб.

Президент Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа Джефрі Ґедмин висловив глибоке занепокоєння цими нападами.

«Якби вільні й незалежні засоби інформації існували в тих країнах, у яких ми працюємо й ведемо передачі, ми б не мали підстав для існування. Що свого часу радянська влада, що нині білоруська чи іранська – всі вони мають по суті ту саму мету. Вони розуміють, що вільне поширення інформації, зокрема й інформації про ідеї, – це як кисень для громадянського суспільства. Тому вони готові на все, щоб відрізати його. Якщо для цього потрібне заглушення, якщо потрібні кібернапади, то це вони й зроблять», – заявив Джеф Ґедмин.

Ішлося про так звану DDOS-атаку, за якої нападники беруть під дистанційний контроль сторонні комп’ютери й без відома їхніх власників змушують ці машини закидати сайт-жертву великою кількістю запитів про зв’язок. Їхня обробка забирає всі ресурси сервера, який обслуговує сайт, і інші користувачі вже не можуть до нього дістатися.

Такі напади на сайти Радіо Свобода ставалися й раніше, але нинішній був безпрецедентний за інтенсивністю: ці сайти щосекунди отримували по 50 тисяч фальшивих запитів.

Як повідомив директор білоруської Свободи Олександр Лукашук, уже через дві години після початку нападу в суботу він почав отримувати електронні листи від відвідувачів сайту. Вони були розчаровані неможливістю дізнатися нецензуровані новини про події суботнього дня.

Цього дня, на 22-гі роковини Чорнобильської катастрофи, в Мінську відбувалася багатотисячна демонстрація протесту проти браку компенсацій жертвам Чорнобиля і проти намірів влади країни збудувати нову атомну електростанцію.

Від суботніх кібернападів потерпіли й інші опозиційні білоруські сайти, включно з сайтом мінської громадської організації «Хартія 97».

Водночас новини й матеріали білоруської Свободи після початку нападу на її сайт почали публікувати інші незалежні білоруські сайти.

На Радіо Свобода/Радіо Вільна Європа вжили заходів у відповідь. У понеділок працездатність уражених сайтів відновлена.

 Поділитися