MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

ІМІ й КНМП назвали ворогів преси 2007 року

06.05.2008    джерело: www.telekritika.kiev.ua
Другий рік поспіль всеукраїнський антирейтинг «Вороги преси-2007» очолив мер Києва Леонід Чернівецький

Всеукраїнський антирейтинг «Вороги преси» оприлюднили Інститут масової інформації та Київська Незалежна медіа-профспілка. Відповідно до моніторингу порушень прав журналістів та висновків 50 незалежних експертів та провідних журналістів, у 2007 році найбільше конфліктували з журналістами та ЗМІ наступні політики та посадовці:

1. Леонід Черновецький

2. Володимир Коваленко

3. Антон Яценко

4. Володимир Рибачук

5. Михайло Добкін

6. Андрій Садовий

7. Олександр Мороз

8. Валерій Коломойцев

9.  Віктор Суботін

10. Мирослав Семанів

Всеукраїнський антирейтинг «Вороги преси» оголошено вже вдруге. Він є добровільною і незалежною ініціативою Інституту масової інформації та Київської незалежної медіа-профспілки та складається на основі щорічного моніторингу порушень прав журналістів та ЗМІ.

«Переможці» антирейтингу-2007 у стосунках з журналістами відзначилися, зокрема, таким:

1. Леонід Черновецький, Київський міський голова 

За 2007 рік київські ЗМІ перетворили на рупор міської влади. У травні колектив «Вечірнього Києва» заявив про тиск з боку КМДА, про втручання в редакційну політику. Було продемонстровано факти цензури, електронну розсилку з КМДА про те, які матеріали ставити. Газета «Вечірній Київ» не виходила без підпису в.о. головного редактора газети «Хрещатик» Дмитра Джангірова, який фактично її редагував. Цензуру було запроваджено в газеті «Хрещатик» та на ТРК «Київ». Було відсторонено від обов’язків директора ТРК та припинено незалежні розслідування.

2. Володимир Коваленко, міський голова міста Нова Каховка, Херсонська область

Журналісти Нової Каховки, які критикують дії мера, отримують погрози на свою адресу. 28 грудня 2006 року було скоєно напад на журналіста газети «Нова Каховка» Костянтина Іванова, в якого відібрали фотоапарат і редакційне посвідчення. Прокуратура відмовилася порушувати справу за фактом перешкоджання журналістській діяльності. Мер продовжує тиск і публічно погрожує критично налаштованим до нього журналістам.

3. Антон Яценко, депутат Верховної Ради, фракція БЮТ

Судився з журналістом Андрієм Марусовим і тижневиком «Дзеркало тижня» з вимогою спростувати як неправдиве офіційне припущення КРУ про те, що Антон Яценко чи його близькі родичі можуть бути серед засновників Тендерної палати. На початку 2008 року Антон Яценко виступив з ініціативою відновити кримінальну відповідальність журналістів за наклеп.

4. Валентин Рибачук, міський голова міста Слов’янськ, Донецька область

Подав позов про захист честі і гідності на 100 тис. гривень до телекомпанії «САТ Плюс» та журналістки Наталії Попової за критичний сюжет і оприлюднену інформацію про те, що мер здає свій джип в оренду місту. Виграв справу в суді першої інстанції в м. Слов’янську, але програв апеляцію в суді вищого рівня. З його подачі міська рада запровадила жорсткі правила акредитації на сесії, які допускають огляд апаратури та обшук журналістів.

5. Михайло Добкін, міський голова міста Харків

Михайла Добкіна пов’язують з тиском на керівника Харківської обласної державної ТРК Зураба Аласанію. Після перевірки Держтелерадіо йому пропонували звільнитись за власним бажанням. Інший випадок – закриття телекомпанії «Трибуна-ТВ» після того, як в її ефірі з’явився ролик з нецензурною лайкою Добкіна.

6. Андрій Садовий, міський голова міста Львів

Конфлікт комунальної газети «Ратуша» та Львівської міськради тривав протягом року. Після критичних публікацій на адресу мера на газету розпочався тиск, відключили газ, світло та Інтернет, оскільки міськрада не профінансувала рахунки видання. Було незаконно звільнено головного редактора Миколу Савельєва. Журналісти редакції вважають дії мера та міськради помстою за незалежну редакційну політику видання. Не фінансувався друк газети, а щоб отримати зарплатню, журналісти розпочали голодування.

7. Валерій Коломойцев, міський голова міста Ладижин, Вінницька область

 Відомий позовами проти місцевих газет за образи чести і гідності на великі суми, які видання не можуть сплатити. Таким чином, на думку експертів, мер намагається позбутися незалежних газет: «Ладижинська газета», «Свіжа газета». Також не пускає журналістів на засідання міськради.

8. Олександр Мороз, голова Соціалістичної партії України, екс-спікер Верховної Ради України

Олександр Мороз подав численні позови на друковані та інтернет-ЗМІ. Він звинуватив «Дзеркало тижня» у розміщенні замовних статей проти Соцпартії, також позивався до «Української правди».

9. Віктор Суботін, в.о. гендиректора ВАТ «Турбоатом»

Новопризначений керівник «Турбоатому» запам’ятався активною боротьбою з журналістами. На початку року як голова наглядової ради «Мегабанку» Суботін подав три позови проти ЗМІ та журналістів. За його керівництва «Турбоатомом», підприємство почало судитися з «Дзеркалом тижня» за розповсюдження нібито неправдивої інформації.

10. Мирослав Семанів, депутат Рівненської обласної ради, головний лікар обласної клінічної лікарні

Подав позов проти ТРК «Рівне 1» та народного депутата Павла Сулковського за його висловлювання під час прямого включення. Від ТРК вимагали 25 тисяч гривень. Хоча під час процесу було зазначено, що претензій до «Рівне 1» немає (оскільки був прямий ефір, висловлювання Сулковського), сума 25000 гривень з позову не зникла.

Нагадаємо, що за підсумками рейтингу «Вороги преси»-2006, перші три позиції посіли:

Леонід Черновецький

Олег Калашніков

Намісник Києво-Печерської Владика Павло (в миру – Лебідь)

На вас тиснуть? Вчинили напад? Відцензурували статтю чи телесюжет? Скаржтеся – і вашому кривднику знайдеться місце в антирейтингу-2008!

Про всі випадки перешкоджання журналістам в роботі повідомляйте, будь ласка, у Інститут Масової Інформації (8 044 461 90 23, [email protected]) і Київську незалежну Медіа-профспілку України (8-044-537-20-03; 8-050-310-44-41, [email protected]).

 Поділитися