MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

У березні найбільше новин замовила Тендерна палата, продала – «Ера», начитали – Мазурак і СорокаУ лютому найбільше новин замовила Тендерна палата?«Не продаємося!»: У січні телеканали майже позбулися замовних матеріалів у новинах«Не продаємось!»: У грудні найбільше новин купив «Енергоатом», продала – ТРК «Ера», начитала – Олена ФролякПровідним «джинсовикам» вручили 30 гривень і $1 000 000Свобода слова в Україні: „Замість цензури батога – цензура пряника”Ініціатива «Не продаємося»! вражена кількістю уваги в теленовинах до НАЕК «Енергоатом»Ініціатива «Не продаємося!» запрошує всіх охочих узяти участь у полюванні на джинсуЗаява українських журналістів: «Не продаємося!»Тележурналісти починають кампанію проти джинси «Не продаємося!»Експерти вважають, що цензуру у ЗМІ замінили ”заказухою”Телеканали піймали на політичній джинсіЦе знову залежить від насЗапахи избирательного застольяЧерновецький – джинсовий «рекордсмен» травня«Ходив із зображенням ветерана, народженого в Україні»: у рф депутата засудили за «неправильний» плакат«Не давали забрати з вулиці тіла загиблих – стріляли по ногах»Круглий стіл «Невирішене питання десятиріччя: відсутність в Україні процедури виправлення судових помилок. Шляхи розв’язання проблеми» (АНОНС)Крим: До активіста прийшла поліція – шукали «нелегалів»Крим: Місцевого жителя засудили за участь у «незаконному збройному формуванні»

У квітні найбільше теленовин замовив Черновецький, продала – «Ера», начитав – Поліщук

09.05.2008    джерело: www.telekritika.kiev.ua
«На жаль, збулися наші найгірші прогнози. Практично все, що було показано центральними телеканалами про вибори київського мера, було показано за гроші. Встановлено новий рекорд місяця за кількістю оплачених сюжетів»

Результати моніторингу журналістської ініціативи «Не продаємося!».

Леонід Чернівецький найчастіше фігурує у матеріалах, які були зроблені з порушеннями стандартів актуальності, значущості та збалансованості, але показані в основних випусках новин загальнонаціональних телеканалів протягом квітня. Такими є висновки чотирьох незалежних експертів: Наталії Лигачової («Телекритика»), Вікторії Сюмар (Інститут масової інформації), Тараса Шевченка (Інститут медіа права) та Віталія Максимова («Дело»).

Експерти дійшли цих висновків за результатами моніторингу теленовин, що його проводить журналістська ініціатива «Не продаємося!», метою якої є викорінення замовних матеріалів на телебаченні.

З 42 матеріалів, де експерти одноголосно зафіксували явні порушення стандартів, одинадцять були показані в інтересах Леоніда Чернівецького та його спільників.

 

У чиїх інтересах показано матеріал*

Скільки було показано

Леонід Черновецький

11

Віктор Пилипишин

4

Олександр Турчинов

2

Андрій Деркач

2

Противники Юлії Тимошенко

2

Противники луцького мера

3

«Житлобуд»

2

«Рівнеазот»

2

Віталій Кличко

1

Василь Горбаль

1

Олег Тягнибок

1

Віра Ульянченко

1

Юрій Бойко

1

Анатолій Кінах

1

Партія регіонів

1

«Єврофінанс ЛТД»

1

«Плесо»

1

«Дніпроенерго»

1

«Електроприлад»

1

«Сань Сун»

1

Ostchem Holding

1

«Лівий беріг»

1

Загалом

42

*Розшифровки усіх матеріалів ви зможете прочитати тут.

 

«На жаль, збулися наші найгірші прогнози. Практично все, що було показано центральними телеканалами про вибори київського мера, було показано за гроші. Встановлено новий рекорд місяця за кількістю оплачених сюжетів», – сказала пані Сюмар.

«До того ж, за інформацією “Телекритики”, є корупція, яку не відбиває моніторинг. Платять не лише за те, щоб показували позитивні сюжети, а й за те, щоб не показували негативних. Ще одна послуга, яку пропонують телеканали, – блокування інформації про конкурента», – додала пані Лигачова.

Найбільше сумнівних матеріалів було показано у «Підсумках» на «Ері».

 

Новини

 

Кількість сумнівних матеріалів

«Підсумки», «Ера», 23:00

17

«Факти», ICTV, 18:45

16

«Вчасно», НТН, 19:00

3

«Репортер», Новий канал, 19:00

5

«Подробиці», «Інтер», 20:00

1

«Події», «Україна», 20:00

0

«ТСН», «1+1», 19:30

0

«Новини», Перший національний, 21:00

0

«Час: важливо», 5 канал, 21:20

0

«Вікна», СТБ, 22:00

0

 

Серед ведучих найбільше сумнівних матеріалів подав до ефіру Руслан Поліщук з «Ери».

 

Ведучі

Кількість сумнівних матеріалів

Руслан Поліщук

11

Олена Фроляк

10

Віктор Сорока

6

Марина Мазурак

6

Катерина Нестеренко

3

Євген Міхін

3

Руслан Сенічкін

1

Андрій Макаренко

1

Володимир Павлюк

1

 

«Таке висвітлення виборів із великою вірогідністю вплине на волевиявлення виборців. Вже зараз можна сказати, що вибори не були чесними та демократичними», – зауважив пан Шевченко.

«Утворилося замкнене коло: показують, тому що платять, а платять, тому що інакше не будуть показувати. Звісно, у цих умовах ні про які стандарти вже не йдеться – сюжети вражають недолугістю», – додав пан Максимов.

Кампанія проти замовних матеріалів «Не продаємося!» стартувала у листопаді 2007 року, коли кілька десятків телеведучих, редакторів та кореспондентів телеканалів зобов’язалися не подавати такі матеріали до ефіру.

«Не продаємося!» запровадила щоденний моніторинг основних випусків новин 10 загальнонаціональних каналів. Метою моніторингу є виявлення замовних матеріалів та оприлюднення інформації про замовників та виконавців.

Журналістська ініціатива «Не продаємося!»

 Поділитися