MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

В Україні згадують жертв політичних репресій

19.05.2008    джерело: 5.ua
Усім, хто прийшов цього дня до Биківнянського лісу, роздавали синьо-жовті стрічки із чорною смужкою. До Биківні прийшли літні люди, молодь, родини з малими дітьми

Ліквідувати символи комуністичного режиму, визначити статус борців за незалежність України та запровадити кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору. Такі Закони має ухвалити Парламент, заявив Віктор Ющенко на вшануванні пам’яті жертв тоталітарного режиму у Биківнянському лісі. Там - найбільше в Україні поховання закатованих комуністичним режимом у тридцяті роки минулого століття.

Сумна історія родини, розказана в Биківнянському лісі. Розповісти те ж саме тут можуть біля кожної сосни, обв’язаної рушником, на якій є фото і прізвища розстріляних родичів. Свого батька Володимир Онучак не пам’ятає. Достеменно не знає, де знайшов той останній притулок. Утім, тільки-но довідався, що розстріляних у Києві звозили до Биківнянського лісу, на цьому місці бодай раз на рік почала збиратися вся родина.
Володимир Онучак, син репресованого: "Мати поїхала зі мною. Мені було три місяці. Не дозволили ніякого побачення. Через щель мати гукнула - Денис до батька. Їх вели цепями скованими. Плеткою махнули. І все".
Биківнянський ліс - місце наймасовішого в Україні поховання жертв репресій. У 37-му ці землі виділили для спеціального призначення НКВС. Тут, за приблизними оцінками, поховали щонайменше 100 тисяч людей. Комісії, які за радянських років проводили розслідування в лісі, наполягали: у Биківні поховані жертви фашистів. І лише 1989-го - відкрили істину - тут лежать жертви сталінських репресій.
Віктор Ющенко, Президент України: "За моїм дорученням готується законопроект, покликаний розпочати реальний процес ліквідації символів тоталітаризму та комуністичного режиму в Україні. Я внесу його на розгляд Верховної Ради як невідкладний. Я також наполягатиму на прийнятті Парламентом внесених мною законопроектів про правовий статус борців за незалежність 20, 30, 40, 50, 60-х років та кримінальну відповідальність за заперечення Голодомору та Голокосту".

Усім, хто прийшов цього дня до Биківнянського лісу, роздавали синьо-жовті стрічки із чорною смужкою. Йти пішки довелося від самої дороги. Обабіч цього ня шляху військові тримали українські прапори. До Биківні прийшли літні люди, молодь, родини з малими дітьми.
Назвати прізвища усіх, кого знищив комуністичний режим, замало. Необхідно назвати тих, хто  у складі "двійок" та "трійок" ухвалював рішення про розстріл і тих, хто розстрілював. Президент пообіцяв - люди, які прийдуть сюди наступного року, мають побачити стіну ганьби з усіма цими прізвищами.

Наталія Жижко, Ілля та Максим Шинкаренки, 5 канал

 Поділитися