MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відкритий лист щодо закриття справи Калашнікова

21.05.2008    джерело: www.imi.org.ua

До відкритого листа до Генеральної прокуратури щодо закриття справи про побиття журналістів Олегом Калашніковим, можна приєднатися, написавши на адреси [email protected]

Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських та пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати java-script. або [email protected]

Ця адреса електронної пошти приховується від різних спамерських та пошукових роботів. Щоб побачити її потрібно активувати java-script., а також надіславши sms на номер Київської незалежної Медіа-профспілки - 8-050-310-44-41.

Наводимо текст листа.

12 липня 2006 року група людей, серед яких був тодішній депутат від Партії регіонів Олег Калашніков, завадила роботі знімальної групи телеканалу СТБ, зірвавши зйомку і побивши журналістів. 14 липня 2006 року за цим фактом Печерська районна прокуратура столиці порушила кримінальну справу за ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

10 квітня 2008 року Прокуратура міста Києва закрила справу „за відсутністю складу злочину”.

Ми, журналісти, що підписалися нижче, вимагаємо від Генерального прокурора втрутитись в ситуацію і публічно відзвітувати, чому факти, які лежали на поверхні, були проігноровані слідством, а винні в побитті журналістів не покарані.

Нагадаємо, що під час зйомок під стінами Верховної Ради 12 липня 2006 року грубо відштовхнули журналістку СТБ Маргариту Ситник, побили телеоператора Володимира Новосада, відібрали касету з відзнятим матеріалом, пошкодили знімальну камеру. Київське бюро судмедекспертизи зафіксувало в оператора побої середнього ступеню тяжкості, а лікарі Київської міської клінічної лікарні встановили струс мозку. Пізніше цей діагноз підтвердили фахівці приватної клініки „Медіком”.

Матеріали справи частково вивчала парламентська слідча комісія, яка складалася переважно з представників тодішньої коаліції. Депутати визнали, що в діях Олега Калашнікова був склад злочину. Зі звітом комісії погодилася і переважна більшість парламентаріїв у сесійній залі, в тому числі й члени Партії регіонів.

У липні 2006-го понад 1000 журналістів підписалися під відкритим листом-вимогою покарати винних в установленому законом порядку. На наш погляд, це можливо шляхом поновлення слідства і передачі справи до суду.

 Поділитися