MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Нелегкий шлях колишньої міліціянтки до поліції (частина 2)Важкий шлях до поліції колишньої міліціянткиГромадськість дізналася: міліціянтам інкримінується вчинення насилля щодо іноземцяУкраїнська міліція стала поліцієюУ Харкові міліція «загубила» речдоки на 117 тисяч"Міліція з народом", або суд виніс рішення у справі стосовно подій у Парку ГорькогоМІЛІЦІЯ, ЩО НЕ КАЧАЄ ПРЕС ТА ЖБУРЛЯЄ ГРАНАТИ«Техаську різанину бензопилою» міліція запобіжитьНа Луганщині розгромили окружну виборчу комісію. А міліція рекомендує «не нагнітати»Міліція не повинна бути загрозою для населенняМіліція стверджує, що затримала підозрюваних у нападі на журналістку ЧорноволМіліція – найбільший ворог преси в УкраїніМіліція Майдан охоронятиме чи розганятиме?У Чугуєві побили пікетувальників. Міліція нікого не затрималаПровести ефективне розслідування за фактом нападу на активіста кампанії «Міліція під контролем»!Здійснено напад на активіста громадської кампанії. Міліція мовчки спостерігала (ВІДЕО)Жорстоке побиття журналіста у Луганську. Міліція каже: "сам віноват!"Принаймні 7-х учасників акції протесту перед "Мистецьким арсеналом" затримала міліціяМіліція, як частина нинішньої владиУкраїнська міліція закриває кожне друге кримінальне провадження

Звіт за результатами роботи Громадської ради при МВС України з питань забезпечення прав людини за 2006-2007 роки

23.05.2008   

Громадська рада при МВС з питань забезпечення прав людини створена наприкінці 2005 року. Це консультативно-дорадчий орган при міністерстві, завдання якого – сприяння забезпеченню прав людини в роботі МВС. Загалом було проведено вісім засідань Громадської ради при МВС.

У Раді працюють 10 робочих груп – захист прав громадян під час затримання, арешту та досудового слідства; забезпечення прав під час виборчих кампаній та мирних зі6paнь, захист права на приватність; права біженців і мігpaнтів; запобігання домашньому насильству, жорстокому поводженню з дітъми, торгівлі людьми і гендерна рівність в органах внутрішніх справ; освіта в галузі прав людини; правовий та соціальний захист працівників OBC, протидія расизму та ксенофобії; профілактика наркотизації населення.

Станом на 23.04.2008 року громадські ради з питань забезпечення прав людини створені в ycіx регіонах. Започатковано діяльність аналогічних рад при вузах системи МВС України, ЛУ УМВС України на транспорті, управліннях (відділах) ДАІ ГУМВС, УМВС.

До складу рад входять переважно представники громадськості, які представляють 125 організацій (8 міжнародних, 17 всеукраїнських та 100 регіональних), 23 навчальних заклади, 41 3MІ (теле- та радіоканалів, газет, прес-центрів).

Активно працюють громадські ради у 11 регіонах – Автономній Республіці Крим, Вінницькій, Житомирській, Київській, Луганській, Львівській, Миколаївській, Одеській, Сумській, Чернівецькій, Чернігівській областях. Діяльність громадських рад в інших областях е недостатньо активною.

Представники громадськості беруть участь:

-  у проведений службових пepeвіpoк за скаргами громадян (Кіровоградська, Тернопільська області);

-  у роботі кадрових комісій УМВС під час атестації працівників ОВС (Луганська, Миколаївська область);

проводить прийоми громадян  спільно з кepівництвом УМВС (Вінницька, Житомирська, Київська,

Луганська, Львівська, Одеська, Чернігівська області, м. Севастополь).

Громадська рада підтримувала та розвивала роботу мобільних груп ОВС з моніторингу дотримання прав людини в місцях позбавлення волі в системі ОВС, передусім – у ізоляторах тимчасового тримання (ІTT). Протягом 2006-2007 років було відвідані 235 ізоляторів тимчасового тримання у 22 областях (48,2% від загальної. кількості).

У 2006 poці 102 члена мобільних груп пройшли спеціальні навчальні тренінги «Впровадження механізму моніторингових інспекцій ІTT МВС України», в яких взяли участь представники органів внутрішніх справ та правозахисних організацій з ycіx peгіoнів України.

Протягом червня-вересня 2007 року Міжнародним товариством прав людини, Харківським Інститутом соціальних досліджень за підтримки МВС України проведено 3 тренінги на тему: «Сприяння роботі мобільних груп з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ». В ході тренінгів підготовлено понад 100 кваліфікованих членів мобільних груп.

Видано монографію «Мобільні групи з моніторингу забезпечення прав і свобод людини та громадянина в діяльності органів внутрішніх справ: практичний посібник», яка узагальнює досвід роботи мобільних груп.

В результат проведення зазначених тренінгів була підгoтoвлeна національна мережа відвідувачів місць тримання під вартою ОВС, що е передумовою створення національного превентивного механізму із запобігання катуванням та поганому поводженню відповідно до Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань. Робота мобільних груп була високо оцінена експертами ООН, Ради Європи, ОБСЄ.

За сприянням Громадської ради та Міжнародного фонду «Відродження» працюють перші офіси з надання безоплатної правової допомоги у Xapкові, Хмельницькому, Білій Церкві. Адвокати, які працюють у цих офісах, надають правову допомогу ycім затриманим до прийняття рішення судом щодо пред’явлення обвинувачення та обрання запобіжного заходу.

У 2006 році Громадська рада провела апробацію методичного посібника «Компетенція міліції України в oxopoні прав громадян та громадського порядку під час виборчого процесу», який був надрукований накладом 40 000 примірників і розповсюджений в структурних підрозділах ОВС. Було також розроблене власний законопроект «Про свободу мирних зібрань», внесений на розгляд Верховної Ради України. Проект відповідає європейській практиці реалізації свободи зібрань і отримав позитивний відгук експертів ОБСЄ і Венеціанської комісії. Членами Громадської ради розроблено програму навчального курсу «Права людини у діяльності міліції» для навчальних закладів системи МВС, посібники для викладачів «Права людини у діяльності міліції: Посібник з активних методів навчання» та для курсантів «Права людини у діяльності міліції: Навчальний посібник».

У 2006 році було проведено 11 тренінгів («Міжнародні стандарти дотримання прав людини діяльності поліції», «Європейська конвенція з прав людини та основних свобод, як ефективний інструмент забезпечення прав людини») для слідчих, оперуповноважених карного розшуку, працівників ізоляторів тимчасового тримання, підрозділів «Беркут» та «Грифон» в 11 областях України.

МВС України спільно з членами Громадської ради розробило та затвердило План заходів з реалізації завдань, визначених Державною програмою з утвердження тендерної рівності в українському суспільстві на період до 2010 року.

Робоча група Ради з питань запобігання домашньому насильству розробила та подала пропозиції до комітету Верховної Ради України щодо внесення змін до Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», номер реєстрації 2539. Запропоновано введення корекційних програм для осіб, які вчинили насильство в сім’ї, та примусового лікування від алкоголізму осіб, які вчинили насильство в сім’ї в стані алкогольного сп’яніння.

27 квітня 2007 року відбулося засідання колегії МВС України, присвячене (тану діяльності громадських рад з питань забезпечення прав людини. Рішенням колегії зобов’язано начальників ГУМВС, УМВС увести в практику спільний з членами громадських рад прийом громадян у межах роботи громадських приймалень при ГУМВС, УМВС, організувати участь представників правозахисних організацій у проведенні занять з особовим складом, у роботі колегій, дисциплінарних комісій, проведенні службових перевірок за фактами порушень працівниками органів внутрішніх справ прав людини.

31 травня 2007 року МВС України спільно з членами Громадської ради розробило та затвердило План заходів щодо протидії расизму на період до 2009 року. Таким чином, Міністерство стало першим органом виконавчої влади, яким ужито необхідних організаційних та практичних заходів щодо запобігання правопорушенням на ґрунті ксенофобії та расизму. У зв’язку з реалізацією Плану заходів проведено селекторні наради, організовано зустрічі з представниками дипломатичних установ зарубіжних країн та міжнародних організацій. Членом Громадської ради, виконавчим директором громадської організації «Міжнародна амністія в Україні» Тарановською А.Ю. проведено заняття щодо запобігання протиправній діяльності радикальних молодіжних угруповань, які відвідало понад 700 працівників органів і підрозділів внутрішніх справ з усіх регіонів держави.

22 серпня 2007 року за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» для працівників центрального апарату Міністерства проведено презентацію фільмів міжнародного кінофестивалю «Дні документального кіно про права людини». До кінця 2008 року такі презентації пройдуть в усіх ГУМВС, УМВС.України.

Громадською радою досліджено стан захисту прав працівників органів внутрішніх справ, у зв’язку з чим упродовж березня 2007 року проведено опитування 3000 представників усіх служб та підрозділів у 8 регіонах України. Основний фокус дослідження сконцентровано на стані дотримання громадянських та політичних прав, а також соціальних і трудових прав працівників органів внутрішніх справ. Результати дослідження представлено у колективній монографії «Стан захищеності прав, основних свобод і соціальних гарантій працівників ОВС України».

20 листопаду 2007 року відбулася Всеукраїнська конференція за результатами діяльності громадських рад протягом 2006-2007 років (м. Київ). 10 грудня 2007 року у м. Києві відбулася Друга національна конференція учасників мобільних груп з моніторингу дотримання конституційних прав та свобод громадян в діяльності ОВС України.

Позитивний досвід взаємодії МВС України з громадськими організаціями був висвітлений 12 листопаду 2007 року на міжнародній конференції «Кращі практики імплементації Факультативного протоколу проти тортур» (м. Єреван).

В рамках реалізації МВС України спільного з офісом ОБСЄ в Україні проекту «Міліція та права людини: європейський вимір» 3 та 7 грудня 2007 року на базі Київського національного університету внутрішніх справ відбулося проведення навчального семінару для викладацького складу вузів системи МВС України. У вказаному семінарі, спрямованому на вдосконалення навчальних програм підготовки працівників органів внутрішніх справ з урахуванням європейських стандартів в галузі правоохоронної діяльності, взяли участь понад 100 працівників ОВС України – начальники кафедр адміністративного, конституційного, кримінального права, кримінального процесу, начальники навчально-методичних відділів, викладачі, ад’юнкти та магістри.

Членами Громадської ради спільно з науковцями Харківського інституту соціальних досліджень підготовлено посібник «Організаційно-правові засади роботи громадських рад з питань забезпечення прав людини в діяльності ОВС України», а також здійснено дослідження «Корупція в діяльності ДАЇ.

Проблемні питання:

На сьогодні для МВС України актуальними є питання реалізації вимог Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти тортур, які стосуються забезпечення незалежного моніторингу спеціальних установ органів внутрішніх справ. Для цього заплановано розширення повноважень мобільних груп, надавши їм право на відвідування підрозділів у вечірній та нічний час, а також право на виїзд до підрозділів без попередження.

Забезпечення підтримки та стабільної роботи створеного Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС, яке має стати моделлю спільної діяльності інституцій громадянського суспільства та силових структур держави у сфері здійснення цивільного контролю за діями правоохоронців.

Актуальними залишаються питання соціального та правового захисту працівників ОВС та недостатньо активна робота профспілок у цьому напрямку.

Статистика по помічникам (станом на 23 квітня 2008 року)

 

Таблиця 1

Розподіл кандидатів за професійним досвідом (абсолютні числа)

 

 

Подали заяви

Пройшли відбір

Призначені

Представники НУО

24

10

6

Пенсіонери правоохоронних

13

5

4

органів, які мають досвід

 

 

 

роботи в НУО

 

 

 

Пенсіонери правоохоронних

35

11

11

органів, які не мають досвід

 

 

 

роботи в НУО

 

 

 

Представники інших

8

_

_

інституцій (помічники

 

 

 

народних депутатів,

 

 

 

представники державних

 

 

 

органів,  навчальних

 

 

 

закладів)

 

 

 

ВСЬОГО

80

26

21

 

Таблиця 2

 

Розподіл кандидатів за професшним досвідом (%)

 

Подали заяви

Пройшли відбір

Призначені

Представники НУО

ЗО

38,5

28,6

Пенсіонери правоохоронних органів, які мають досвід роботи в НУО

16,3

19,2

19

Пенсіонери правоохоронних органів, які не мають досвід роботи в НУО

43,7

42,3

52,4

Представники інших інституцш (помічники народних депутатів, представники державних органів, навчальних закладів)

10

 

 

ВСЬОГО

100

100

100

 

Таблиця З

 

Розподіл кандидатів за статтю (абсолютні числа)

 

 

 

Подали заяви

Пройшли відбір

Призначені

Жінки

13

4

3

Чоловіки

67

22

18

ВСЬОГО

80

26

21

 

 

Таблиця 4

 

Розподіл кандидатів за статтю (%)

 

 

 

Подали заяви

Пройшли відбір

 

Призначені

Жінки

 

16,3

15,4

 

14,3

Чоловіки

 

83,7

84,6

 

85,7

ВСЬОГО

 

100

100

 

100

 

 Поділитися