MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

„Тюремний портал” запрошує

29.05.2008   
Олександр Букалов
В українських медіа все частіше з’являються повідомлення про події в тюрмах, про проблеми системи. Нерідко таким повідомленням бракує точності та конкретики щодо кримінально-виконавчої системи, знання реалій системи або просто статистичних даних. Часто виникають питання: А скільки у нас людей сидять по тюрмах? Скільки осіб щороку звільняється? Куди можна звернутися по допомогу, якщо хтось потрапляє за грати? Де шукати підтримку тим, хто звільнився? Як звернутися до міжнародних інституцій з прав людини? На ці та на багато інших питань тепер можна знайти відповідь на „Тюремному порталі”

В українських медіа все частіше з’являються повідомлення про події в тюрмах, про проблеми системи. Нерідко таким повідомленням бракує точності та конкретики щодо кримінально-виконавчої системи, знання реалій системи або просто статистичних даних. Часто виникають питання:

  • А скільки у нас людей сидять по тюрмах?
  • Скільки осіб щороку звільняється?
  • Куди можна звернутися по допомогу, якщо хтось потрапляє за грати?
  • Де шукати підтримку тим, хто звільнився?
  • Як звернутися до міжнародних інституцій з прав людини?

На ці та на багато інших питань тепер можна знайти відповідь на „Тюремному порталі” –  http://ukrprison.org.ua   

Цей Інтернет-сайт створений громадською правозахисною організацією „Донецький Меморіал” за фінансової підтримки міжнародного фонду „Відродження”

Розділ „Новини” містить інформацію про останні події, зокрема, про випадки порушень прав засуджених.

Розділ "Законодавство України" містить тексти законів та кодексів, знання яких корисне не тільки для тих, хто опинився за гратами.

Є на сайті і міжнародні документи, навіть не дуже поширені, зокрема, тексти Доповідей Європейського Комітету проти тортур за результатами візитів до України, а також рекомендації Ради Європи з конкретних проблем кримінального судочинства.

Містить сайт і перелік всіх установ кримінально-виконавчої системи з їх адресами, і певну статистичну інформацію про систему

Розділ „Листування” містить приклади листування громадських організацій з державними установами. Їх відповіді бувають надто красномовні. Тут розміщений, наприклад,  лист до Міністра юстиції, яким керівник відомства вітається з приводу нагородження за зразкову діяльність деяких керівників департаменту, які припустилися брутальних порушень Конституції та законів, що підтверджується й судовими рішеннями.

Приклади судових рішень Європейського суду з прав людини  та національних судів теж можуть бути цікавими відвідувачам сайту„Тюремний портал” ( http://ukrprison.org.ua  ) діє трохи більше місяця, його розділи ще наповнюються. Автори сайту будуть щиро вдячні всім, хто завітає на портал, за увагу до вельми специфічного боку реальності – тюремного буття.  На відміну від будь-якої в’язниці, двері порталу завжди відчинені.

 Поділитися