MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Третина українців воліють не зв’язуватися з ”безкоштовними адвокатами”

17.07.2008    джерело: human-rights.unian.net
За даними опитування, лише 1,2% опитаних указали, що ситуація із захистом людей за останні три роки значно покращилася.

Правова незахищеність серйозно турбує більшість громадян України. Таку думку висловив керівник програми “Верховенство права” Міжнародного фонду “Відродження” Роман Романов сьогодні на прес-конференції в УНІАН, презентуючи результати проведеного за сприяння фонду “Відродження” соціологічного дослідження “Моніторинг системи безоплатної правової допомоги у Харківській області”.

Р.Романов, зокрема, зазначив, що проблема правової незахищеності сьогодні надзвичайно актуальна для українського суспільства, водночас для її вирішення слід докласти чимало зусиль.

“Лише 1,2% опитаних указали, що ситуація із захистом людей за останні три роки значно покращилася. При цьому 20,9% громадян вважають, що вона стала значно гіршою”, - сказав експерт.

За даними опитування, практично кожний п’ятий опитаний вважає, що безоплатна правова допомога може бути радше шкідливою, ніж корисною. Навіть серед опитаних слідчих 31% відмовились би від послуг безоплатного адвоката, з цією думкою згодні і 30,6% опитаного населення.

Кримінальне провадження у 69,5% випадків відбувалося без участі захисника-адвоката. 34% слідчих ніколи у практиці розслідування кримінальних справ не залучали до участі у справі адвокатів за призначенням.

При цьому Р.Романов зауважив, що серед цільових груп респондентів, залучених до дослідження, найгіршу якість безоплатної правової допомоги і найменшу задоволеність її результатами висловили ув’язнені. Зокрема, йдеться про роботу адвокатів, призначених органами досудового слідства або судом. “Найбільшими недоліками безоплатної правової допомоги у кримінальних справах на сьогодні є неуважність і байдужість до інтересів клієнта, що, вірогідно, є проявом низької вмотивованості адвокатів у таких справах”, - підкреслив Р.Романов.

72.7% опитаних засуджених осіб дали відповідь, що при затриманні їм взагалі не повідомляли про їхні права. 40.2% засуджених осіб відмовились від адвоката під впливом працівників міліції, в 62.4% випадків особам, що притягувались до кримінальної відповідальності, працівники міліції для "розв’язання проблем" пропонували дати хабара.

 Поділитися