MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Трудові спори у ВАТ «Кривбасзалізрудком» розв’язують ... охоронці

21.07.2008   
Микола Коробко
шахтарі захищать своє право на працю і відповідну зарплатню

25 червня 2008 року, близько 10 години ранку начальник відділу охорони ВАТ «КЗРК» Мащенков П.П. та начальник дільниці охорони шахти «Гвардійська» Косяк О.М. за дорученням, з їх слів, голови правління ВАТ КЗРК Караманіца Ф.І. та директора шахти «Гвардійська» Забурдяєва С.Г. «провели співбесіду» з головою первинної профспілкової організації (ППО) Незалежної профспілки гірників України (НПГУ) шахти «Гвардійська» Сергієм Дашковським на його робочому місці з приводу розповсюдження ним звернення НПГУ шахти ім..Леніна до працівників комбінату. Звернення закликало трудівників комбінату підтримати намір НПГУ шахти ім. Леніна провести в липні 2008 року попереджувальну акцію протесту проти свавілля «хазяїв» і адміністрації комбінату в питаннях заробітної платні.

«Керівні охоронці» звинуватили голову ППО у підриві економіки підприємства та у підбурюванні працівників шахти «Гвардійська» до страйку. Сам «підбурювач» поділився з колегами враженнями про зміст «невимушеної співбесіди» таким чином :

«Начальник дільниці охорони шахти Косяк О.М. залякував мене, що розмовляти будемо в СБУ, пообіцяв, що буде вилучати у мене всі ті матеріали, які будуть стосуватися акції протесту, та вранці супроводжувати мене з тією метою, щоб я не мав можливості спілкуватися з працівниками шахти і щоб запобігати агітації з мого боку.»

На додаток начальник охорони ВАТ «КЗРК» Мащенков П.П. нахабно поцупив 5 (п’ять ) примірників звернення, які знаходилися в моєму робочому сейфі, мотивувавши свій вчинок необхідністю ознайомлення з текстом, хоча (за його словами) первинний текст був мною змінений, бо я нібито вилучив слова «з 1 липня», а вставив «в липні». З цих його слів я зробив висновок, що з текстом він добре ознайомлений - як з чернеткою, так і з оригіналом.»

В своєму зверненні НПГУ шахти ім. Леніна поставила вимоги:

1. Збільшити фонд заробітної платні трудящим комбінату в 3,75 рази і довести до 30 копійок від заробленої гривні (сьогодні 8 коп. з гривні);

2. Покінчити з практикою підвищення заробітної платні за рахунок скорочення чисельності працівників.

Свої вимоги автори звернення пояснюють тим, що, коли продаж відбувається за світовими цінами, то й оплата праці повинна здійснюватися за світовими цінами. Гірники не бажають миритися з мізерною зарплатнею, яка нагадує допомогу по безробіттю.

Як запобіжний захід, ініціатори протестного заходу закликали у липні поточного року, відпрацювавши другу зміну, не виїжджати із шахти до тих пір, поки не відпрацюють гірники третьої зміни, після чого із шахти виїжджають ті, хто відпрацював у другу зміну, а працюючі в третю зміну залишаються в шахті разом із трудівниками наступної зміни, і надалі таким же чином.

Розуміється, що прийнятність тих чи інших вимог у трудовому спорі – це компетентність, в першу чергу, договірних сторін, але не байдужим для суспільства є спосіб його вирішення. Бо, коли від людей найманої праці вимагається дотримання всіх процедур представлення своїх вимог, то й роботодавець не має ніякого права вдаватися до середньовічних методів поводження з робочою силою. Переслідування голови первинної профспілкової організації С.Дашковського викликає у гірників ще більше обурення, тому що спровоковане воно головою правління ВАТ Карамініцем, який нібито не належить до залишків тих сил, що протистояли Помаранчевій революції. Він позиціонував себе з нашоукраїнцями, які давали щедрі обіцянки шанувати закони України, а в часи недавньої реальної загрози рейдерського захоплення ВАТ «Кривбасзалізрудком» навіть організував від імені трудового колективу солідарний лозунг «КЗРК – наша гордість, Караманіц – наш голова!». Під питанням залишається тільки: а хто ж тоді охоронці?

 

Обращение Независимого профсоюза горняков Украины шахты им. Ленина ОАО «Кривбассжелезрудком»

 

Независимый профсоюз горняков Украины шахты имени Ленина ОАО «Кривбассжелезрудком» обращается ко всем трудящимся комбината поддержать инициативу НПГУ: В июле 2008 года провести предупредительную акцию протеста против произвола «хозяев» и администрации комбината в вопросах заработной платы.

Нашу руду «хозяева» продают по мировым ценам, а наша заработная плата «замерзла». По данным Госкомстата Украины в «2007 году стоимость железорудного сырья увеличилась на 65 – 70 %. В этом году рост цен, как предполагают эксперты, продолжится столь же быстрыми темпами.

Мы требуем:

1. Увеличить фонд заработной платы трудящимся комбината в 3,75 раза и довести до 30 копеек от заработанной гривны (сегодня 8 коп. от гривни );

2. Прекратить практику повышения заработной платы за счет сокращения численности трудящихся. Если продажа идет по мировым ценам, то и оплата должна производиться по мировым ценам. Мы с вами не рабы, а свободные люди в свободной демократической стране. Поэтому хватит стоять на коленах и выпрашивать милостыню в виде мизерной зарплаты, которая все чаще напоминает пособие по безработице.

Предлагаем: В июле 2008 года отработать 2 смену и не выезжать из шахты. Когда 3 смена отработает свою смену, то 2 смена выезжает, а 3 смена остается в шахте и так далее. Переговоры будем вести только с первыми лицами. В случае невыполнения наших требований, вынуждены будем выставить пикеты с плакатами:

Господа собственники!

«Верните то, что Вы у нас забрали!»

Плакаты будут держать жены и дети. В ходе выполнения нашей акции будут задействованы СМИ ( газеты, телевидение ). В единстве наша сила! Поддержим друг друга и у нас все получится! Нам нечего терять, кроме своих цепей!

 Поділитися