MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Страсбурзі вперше ухвалили рішення щодо дідівщини в російській армії

25.07.2008   
Може, при повному паралічі судової влади на Україні, хоча б Страсбурзький суд зможе захищати права наших українських військовослужбовців

Можна очікувати, що найближчим часом звернення у Європейський суд надійдуть і з України, бо вітчизняне судочинство дуже неохоче захищає права військовослужбовців, навіть у кричущих випадках порушення їх прав.

01.08.08 р. минає рік, як в одному з районних судів м. Харкова знаходиться цивільний позов громадянки Суслової з приводу смерті сина Ігоря Суслова від важкої хвороби, яку він отримав під час проходження служби у військовій частині в Болграді під Одесою.

Усі матеріали справи, які нашій організації надала мати, свідчать про те, що Суслов не отримував вчасної і достатньої медичної допомоги. Та його скарги 3 місяці адекватно не оцінювались ані командирами частини, ані медиками санітарної частини і місцевого шпиталю.

Суслову не було вчасно проведено необхідних обстежень, він зазнавав жорстоких страждань, виконуючи справи, як військовослужбовець, пов’язані з фізичним навантаженням. Його своєчасно не переводили , всупереч вимогам Уставу про військову службу, до гарнізонного шпиталю в м. Одесу.

Матері не надавали правдиву інформацію про стан здоров’я її сіна, що є порушенням Сімейного Кодексу України, ст.154,155, та ст.23 Закону України «Про інформацію» і мати це може довести, маючи на руках листи від командирів різних ланок.

Незважаючи на те, що медики та командири цієї військової частини порушили безліч статей Законів України, ст.3,5 Європейської конвенції з прав людини, які є приоритетними для вітчизняного судочинства, районний суд м. Харкова, куди мати подала позов до міністерства оборони (01.08.07р.) , не розглядає справу, відкладаючи її під різними приводами.

Якщо ця справа і подалі буде просуватись таким же чином, матері І.Суслова не залишається нічого іншого, як звернутись до Європейського суду.

Є і інші справи, дуже схожі на справу російського вояка, за якими можна подавати скаргу до Європейського суду. Може, при повному паралічі судової влади на Україні, хоча б Страсбурзький суд зможе захищати права наших українських військовослужбовців.

 

 

Заступник головного редактора

бюлетеню «Права людини»  І.Сухорукова

 Поділитися