MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Відома правозахисниця Наталя Козаренко – помічник міністра МВС

18.08.2008    джерело: www.vgoru.org
Світлана Смаль
Нинішнього року в усіх областях введені посади помічників міністра МВС України, яким доручено контролювати дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ. Помічник міністра по Херсонщині розповіла про свою нову посаду та обов’язки.

Нинішнього року в усіх областях введені посади помічників міністра МВС України, яким доручено контролювати дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ. Помічником міністра по Херсонщині призначена відома в Україні правозахисниця, керівник громадської приймальні Фонду милосердя та здоров’я, кореспондент газети “Вгору” Наталя Козаренко. Ми попросили нашу колегу розповісти про її нову посаду та обов’язки.

– Міністр МВС 24 квітня видав наказ №197, яким затвердив Положення про управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ апарату міністра. Що послужило причиною для такого рішення міністра?

– Наказ виданий на виконання вимог Міжнародного пакту про громадянські та політичні права, Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань, Закону України “Про міліцію”. Мета – покращення діяльності органів внутрішніх справ, захисту прав і свобод громадян, оперативного реагування на їх звернення, зміцнення законності та дисципліни в підрозділах МВС.

– Що саме робитиме нове управління МВС?

– Управління має налагодити систему відомчого контролю за дотриманням прав людини в роботі органів та підрозділів внутрішніх справ відповідно до міжнародних стандартів у галузі правоохоронної діяльності.

– Яка роль помічника міністра в цьому процесі? Які у Вас права і обов’язки?

– Помічники міністра братимуть участь в організації постійного моніторингу щодо того, як працівники міліції дотримуються прав людини при затриманні, арешті, у ході проведення дізнання та досудового слідства, виявлятимуть проблеми, що виникають у процесі взаємодії органів внутрішніх справ та населення; братимуть участь у контролі за роботою чергових частин, спецустанов міліції. Також серед завдань помічниківміністра – виявляти умови, що сприяють корупції, порушенням дисципліни та законності працівниками органів внутрішніх справ, брати участь в організації та проведенні освітніх заходів з питань забезпечення прав людини.

– Які ще визначені пріоритетні напрямки для роботи?

– Серед пріоритетів – робота із попередження домашнього насильства, жорстокого поводження з дітьми, торгівлі людьми, забезпечення прав неповнолітніх, дотримання міжнародних норм при здійсненні заходів протидії нелегальній міграції, забезпеченні прав біженців і шукачів притулку, протидія расизму та ксенофобії.

– Як сталося, що Ви, віддавши 10 років громадській правозахисній роботі, створивши найуспішнішу в Україні громадську приймальню, написавши десятки статей на захист людей від свавілля працівників міліції, раптом стали державним службовцем в системі МВС?

– Правозахисні організації не мали права упустити такий шанс вплинути на ситуацію. Сьогодні у нас є реальна можливість покращити стан дотримання прав людини в системі МВС. Принаймні, я на це сподіваюся. Як приклад, можу навести стан утримання в ІТТ. Достатньо порівняти те, що було три роки тому і те, що є. Ситуація міняється, але повільно. Зараз Громадська рада при УМВС організовує регулярні виїзди мобільних груп до ІТТ. На наступному засіданні ми плануємо обговорити шляхи вирішення питання дотримання терміну утримання в ізоляторах.
Дуже болюче питання – застосування фізичного впливу правоохоронцями під час розслідування. Можна сказати, що сьогодні в Україні відсутній дієвий механізм розслідування повідомлень про катування. А в Європейському суді Україна продовжує програвати такі справи. Тобто, проблема є, і вона потребує комплексного вирішення – це і правова просвіта населення, і вивчення правоохоронцями норм міжнародного права, проведення незаангажованого розслідування кожного повідомлення, і прийняття дієвих заходів. Сподіваюся, досвід правозахисника допоможе мені в роботі на цій посаді.

– А як сталося, що міністерство затвердило саме Вашу кандидатуру? Адже Ви не надто “зручна” людина для МВС?

– Думаю, в міністерстві працюють хоробрі люди, які не бояться “незручних” людей. Був оголошений конкурс на заміщення посади помічника міністра. Від Херсонщини було декілька кандидатів. До речі, серед помічників міністра є дуже відомі правозахисники – Ольга Вілкова з Севастопольської правозахисної групи, Юрій Чумак – із Харківської правозахисної групи. Практично половина складу помічників – активісти громадських організацій.

– Помічники міністра звітують про виявлені недоліки чи успіхи міліцейських працівників своєї області напряму Юрію Луценку, чи між Вами і міністром – ієрархічні бар’єри?

– Бар’єрів немає. Створена електронна розсилка, де всі помічники міністра можуть обговорити питання, попросити допомоги, надати повідомлення. До цієї ж розсилки підключені і всі керівники Управління моніторингу дотримання прав людини.

– Наскільки Ви тепер будете доступною для простих громадян з їхніми бідами й проблемами?

– Я вже веду особистий прийом громадян щовівторка з 14-00 до 17-00 у приміщенні громадської приймальні УМВС України в Херсонській області за адресою: 75000 Херсон, вул. Кірова, 4. Службовий телефон: (0552) 43-25-78, електронна адреса [email protected]. Мій особистий кабінет розташовано в приміщенні обласного УДАІ по вул. Сенявіна, 128.

Біографічна довідка:

Козаренко Наталя Володимирівна
народилася 07 січня 1969 року у м. Херсоні. Освіта – вища. В 1992 році закінчила Одеський інженерно-будівельний інститут, у 1996 – факультет права та додаткової освіти Херсонського державного педагогічного інституту, спеціальність – правознавство. З 1998 року працювала в Херсонському обласному Фонді милосердя та здоров’я керівником громадської приймальні.

Навчалася на семінарах і тренінгах з тем: “Створення та робота юридичних клінік”, “Впровадження альтернативних засобів вирішення конфліктів в судову систему України”, “Відшкодування моральних збитків: практика та перспективи”, “Моніторинг доступу до судової системи”, “Співробітництво НДО і органів влади”, “Методологія проведення громадських слухань. Громадське лобіювання: техніка і практика”, «Звернення до Європейського суду», “Стратегії та техніки навчання прав людини“ (Варшава, Гельсінський Фонд з прав людини).
Брала участь у конференціях: “Аналіз відповідності українського законодавства та практики стандартам та рекомендаціям Європейського Комітету із запобігання катуванням та нелюдському або такому, що принижує гідність, поводженню та покаранню”, “Як зробити едвокасі-діяльність ефективною в Україні?”, у третьому Форумі правозахисних організацій “Дотримання прав людини в Україні: громадський аналіз державної політики”, “Захист прав людини через надання правової допомоги. Кращий досвід країн Африки, Азії і Східної Європи” (Київ, 2007).
2007 р. – закінчила річний курс для адвокатів зі звернення до Європейського суду (організатор - Харківська правозахисна група).

Забезпечувала юридичний супровід 3-х справ, виграних у Європейському суді клієнтами Фонду милосердя та здоров’я. Іще 7 справ прийняті Європейським судом до розгляду. У 2005 році стала переможцем програми “Відкритий світ” Центру лідерства “Відкритий світ” при Бібліотеці Конгресу США по темі: журналістика та засоби масової інформації.

Світлана Смаль, “Вгору”

 Поділитися