MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Конституційний суд пояснив, що таке коаліція

20.09.2008    джерело: www.korespondent.net

19 вересня, Конституційний суд оголосив рішення, яким визначив коаліцію депутатських фракцій об’єднанням фракцій парламенту, до складу яких входить не менше 226 депутатів.
Зокрема , Конституційний Суд дійшов висновку, що словосполучення "коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді", яке міститься в 83 ст. Конституції України, варто розуміти як сформоване на встановлених Конституцією принципах об’єднання за результатами виборів декількох депутатських фракцій, кількість народних депутатів у якому становить більшість від конституційного складу парламенту, які (депутатські фракції) на основі узгодження політичних позицій погодилися на спільну парламентську діяльність.
Водночас, КС припинив конституційне впровадження в справі в частині конституційного подання щодо офіційного тлумачення словосполучення "припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді через непідвідомчість Конституційному Суду питань, піднятих у цьому питанні".
Суд зазначив, що фракції парламенту є визначальними у формуванні коаліції у Верховній Раді.
Вимога щодо сукупної чисельності народних депутатів України, які в складі депутатських фракцій формують коаліцію депутатських фракцій, стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду її діяльності.
"Таким чином, до складу коаліції депутатських фракцій можуть ввійти лише ті народні депутати, які перебувають у складі депутатських фракцій, що сформували коаліцію", сказано в рішенні КС.
Нагадаємо, у червні 105 депутатів Верховної Ради від фракції З регіонів звернулися в КС із проханням роз’яснити існування коаліції при входженні в неї менше ніж 226 депутатів.
Регіонали закликали Арсенія Яценюка оголосити про фактичний розпад коаліції, після того як 6 червня депутати Ради Ігор Рибаков і Юрій Бут повідомили про рішення вийти зі складу коаліції й чисельність коаліція скоротилася до 225 депутатів у той час як парламентська більшість повинна налічувати мінімум 226 депутатів.

 Поділитися