MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Чому Секретаріат Уповноваженого з прав людини відмовляє у правовій допомозі потерпілим від стихійного лиха?

29.09.2008    джерело: www.helsinki.org.ua
Олександр Степаненко
Про дивну «відповідь» на лист Омбудсмену з проханням направити її власне звернення до Уряду - на захист порушених конституційних прав потерпілих від стихійного екологічного лиха

У Тернополі за підтримки двох місцевих громадських організацій: ЕГО «Зелений Світ» та «Гельсінська ініціатива – ХХІ» працює громадська приймальня УГСПЛ. Звісно, приймальня не могла залишитися осторонь проблем мешканців краю, що постраждали від стихійного екологічного лиха – катастрофічного паводку на Дністрі та карпатських річках.
У серпні правозахисники провели декілька виїзних прийомів громадян у постраждалих населених пунктах Тернопільської та Івано-Франківської областей, зокрема в Усті Зеленому, Коропці, Вістрі Монастирського району, Кутах та Космачі - Косівського. За результатами прийомів направлено звернення до владних структур та правоохоронних органів.

Було також надіслано листа Уповноваженому Верховної ради з прав людини, в якому просили направити її власне звернення до Уряду - на захист порушених конституційних прав потерпілих. Як відомо, за Конституцією України (ст. 50) «кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на відшкодування завданої порушенням цього права шкоди». У випадках, з приводу яких ми зверталися до Омбудсмена, порушення були справді вагомі: у одному йдеться про загибель людини під час стихії, у двох інших – про цілковиту втрату приватизованих земельних ділянок. Це важко уявити, але землю цілком забрала з собою паводкова хвиля Черемоша.

Проблема у тому, що процедура відшкодування у таких випадках поки що не прописана в актах Президента та Уряду, а тому потерпілі та їхні представники наразі безрезультатно обивають пороги органів місцевої влади.

В Уповноваженого ми просили небагато – звернутися до Уряду з пропозицією прийняти доповнення та роз’яснення до вже існуючих нормативних актів, якими було б врегульовано порушені питання. Аби врешті-решт людей було внесено до реєстрів постраждалих внаслідок стихійного лиха. Аби вони, чи їхні родини отримали відповідні компенсації…

Днями прийшла відповідь Секретаріату Уповноваженого за підписом головного консультанта Департаменту В. Радька. На жаль, «відповідь» являє собою мішанину із бюрократичних штампів та зразків підміни правових понять. А зміст її зводиться до відмови направити звернення за належністю до Уряду.

Виникає питання, чому численний секретаріат українського Омбудсмена не бажає, як мінімум, переадресувати звернення правозахисників до компетентного державного органу? Чи йдеться про прикре непорозуміння? Чи про примітивний вияв «помсти» Гельсінській спілці за заслужену критику на адресу п. Карпачової, що далеко не завжди виконує свої прямі обов’язки належним чином – але причому ж тут постраждалі люди? Чи просто фізіологічно немилі пані Карпачовій усі вкупі «західняки» з їхніми проблемами?
Наразі ми сприймаємо це, як прикру помилку Секретаріату Уповноваженого. Та звісно, ми не залишимо його відмову без реагування…

Отримати первинну правову консультацію у громадській приймальні УГСПЛ в Тернополі можна, звернувшись на прийом особисто (кожної середи та п’ятниці з 14 до 18 години), по телефону, або направивши письмове запитання.
Координати приймальні: м. Тернопіль, вул. Живова, 11, оф. 803 (8-й поверх, приміщення редакції газети «Свобода»). Ел. пошта: [email protected], [email protected]. Тел. 25-28-60.

Координатор роботи приймальні УГСП
Олександр Степаненко.

 Поділитися