MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Міжнародна Східноєвропейська конференція учасників національних превентивних механізмів

10.10.2008   
відбулася 6-8 жовтня 2008 року у м. Судак (АР Крим). Конференція була присвячена розгляду поліцейських аспектів імплементації європейськими країнами Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань. Прес-реліз

Прес-реліз

6-8 жовтня 2008 року у м. Судак (АР Крим) відбулася міжнародна Східноєвропейська конференція учасників національних превентивних механізмів, організована МВС України, Офісом Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Харківським інститутом соціальних досліджень. Конференція була присвячена розгляду поліцейських аспектів імплементації європейськими країнами Факультативного протоколу до Конвенції ООН проти катувань.

Україна ратифікувала вказаний Протокол у 2006 р., зобов’язавшись при цьому створити протягом року один або декілька національних незалежних механізмів попередження катувань та жорстокого поводження у „місцях несвободи”. До таких місць у нашій державі належать спецустанови міліції, установи Державного департаменту виконання покарань, закриті психіатричні заклади Міністерства охорони здоров’я, дисциплінарні батальйони та гауптвахти Міністерства оборони тощо. Проте досі жодного із зазначених механізмів у нашій країні не створено.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся Роберт Беккер, старший співробітник з проектів Координатора проектів ОБСЄ в Україні.

Свої презентації щодо вдосконалення незалежного цивільного контролю за умовами утримання затриманих та засуджених осіб надали Ярі Пірйола, радник з правових питань Офісу Омбудсмена Фінляндії та Іван Селіх, радник Омбудсмена Словенії. Досвідом у цій галузі обмінялися також представники державних закладів та неурядових організацій Великої Британії, Румунії, Болгарії та України.

Проблемам імплементації Факультативного протоколу та створення національних превентивних механізмів було присвячено виступ на цій конференції Катерини Левченко, радника Міністра внутрішніх справ України. К.Левченко запропонувала до уваги присутніх ретельний аналіз існуючого стану речей у галузі дотримання прав людини в Україні та діяльності національних інституцій, на які покладено відповідальність за дотримання прав людини. Діяльність Міністерства внутрішніх справ України в питаннях захисту прав людини було представлено у доповіді Олега Мартиненко, начальника Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності органів внутрішніх справ.

За словами Метью Прінгла, провідного експерта Міжнародної Асоціації з попередження тортур (Швейцарія), МВС України продемонструвало значний прогрес у взаємодії з громадськістю та розвиненні механізмів громадського контролю попередження порушень прав людини. М.Прінгл відзначив ефективність та прогресивність започаткованих Міністерством інституцій - мобільних груп з моніторингу дотримання прав людини, громадських рад при ГУМВС (УМВС), спеціалізованого Управління моніторингу дотримання прав людини в діяльності ОВС.

Ієн Сміт, виконавчий директор Незалежної асоціації відвідування місць утримання під вартою (Велика Британія), наголосив на необхідності подальшого розвинення запроваджених Міністерством внутрішніх справ інновацій,  наближення їх до європейської моделі прозорості та відповідальності правоохоронних органів.

  Учасники конференції відзначили необхідність проведення консультацій за участю державних органів влади та неурядових організацій, висловивши готовність сприяти їх організації та проведенню в якості міжнародних експертів.

 

Управління моніторингу
дотримання прав людини
в діяльності ОВС Апарату Міністра

 Поділитися