MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Заява Голови Верховного Суду України з приводу ситуації, що складається в Україні зі здійсненням правосуддяПолітична «Монополія»Нобелівську премію миру отримали український “Центр громадянських свобод”, білоруський правозахисник та російський “Меморіал”Ліквідація Міжнародного Меморіалу є образою пам’яті жертв ГУЛАГу – Amnesty InternationalПрава в’язнів (матеріали вебінару ХПГ 16.06.2021)Правова кваліфікація вбивства польських громадян у квітні–травні 1940 року як злочину геноцидуПравозахисний порядок денний закликає гілки влади повернутися до правових засобів виходу з конституційної кризиДо ювілею Сергія КовальоваПомер Василь-Іван ШовковийПублічно-правовий конфлікт в Україні між народом та владою, шляхи його розв’язання та наслідки консерваціїСуд відкрив провадження щодо порушення закону про регламент РадиСкасування результатів виборів: Щетинін оскаржує відмову Верховного Суду в розгляді (оновлено)8 годин, щоб обґрунтувати відмову: Верховний Суд не розглядатиме позов про скасування результатів виборівВерховний Суд відкрив провадження про визнання виборів до ВР неконституційнимиДефіцит юридичних аргументів: про рішення КСУ відносно конституційності Указу Президента щодо розпуску парламентуУвага! Громадяни, караул!Україна визнає одразу двох Прем’єр-міністрів МолдовиАналітична довідка щодо юридичних підстав дострокового припинення повноважень Верховної Ради України Президентом України В. ЗеленськимЕкспрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 198 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 29.10.2018 – 02.11.2018Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 169 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 26.03.2018 – 30.03.2018

Звернення Голови ВСУ до Президента щодо необхідності скасування Указу про ліквідацію адмінсуду

16.10.2008    джерело: www.scourt.gov.ua
У листі вказується на грубі порушення порядку ліквідації та утворення судів, встановленого Конституцією України та законами України

15 жовтня 2008 року Голова Верховного Суду України звернувся до Президента України з листом щодо необхідності скасування Указу Президента України від 13 жовтня 2008 року № 922/2008, яким було ліквідовано окружний адміністративний суд міста Києва та утворено Центральний і Лівобережний окружні адміністративні суди міста Києва.

У листі вказується на грубі порушення порядку ліквідації та утворення судів, встановленого Конституцією України та законами України.

Так, відповідно до пункту 23 статті 106 Конституції України Президент України утворює суди у визначеному законом порядку. Згідно з частиною першою статті 20 Закону України “Про судоустрій України” суди загальної юрисдикції утворюються і ліквідуються Президентом України відповідно до цього Закону за поданням Міністра юстиції України, погодженим з Головою Верховного Суду України або головою відповідного вищого спеціалізованого суду.

До Голови Верховного Суду України подання Міністра юстиції України щодо утворення та ліквідації зазначених вище судів на погодження не надходило і відповідно не могло бути погоджено.

За повідомленням Голови Вищого адміністративного суду України Пасенюка О.М. (лист від 15 жовтня 2008 року № 1720/18/13-08), зазначене подання Міністра юстиції України ним також не погоджувалося.

Крім того, відповідно до частини третьої статті 20 Закону України “Про судоустрій України” підставами для утворення чи ліквідації суду є зміна адміністративно-територіального устрою, передислокація військ або реорганізація Збройних Сил України, зміна визначеної цим Законом системи судів, а також інші підстави, передбачені законом.

Як зазначає Голова Верховного Суду України, на момент видання Указу Президента України № 922/2008 жодної з підстав, передбачених частиною третьою статті 20 Закону України "Про судоустрій України", не існувало.

 Поділитися