MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна - 87-ма в рейтингу свободи преси

22.10.2008    джерело: www.korespondent.net
Україна поліпшила свої позиції на 5 пунктів в черговому щорічному рейтингу свободи слова міжнародної організації "Репортери без кордонів".

У середу, 22 жовтня, міжнародна правозахисна організація Репортери без кордонів опублікувала свій щорічний звіт про положення щодо свободи друку в 173 країнах світу.

У порівнянні з 2007 роком Україна покращила свій рейтинг на шість позицій і займає 87 місце в списку після Сенегалу й Центральноафриканської республіки.

Перше місце в рейтингу розділили Ісландія, Люксембург і Норвегія. Більшість країн ЄС розташувалися на місцях з 1-го по 40-е - нижче лише Італія ( 44-е місце), Польща й Румунія (розділяють 47-е місце) і Болгарія ( 59-е місце).

Росія зайняла 141- е місце, піднявшись із минулого року на 3 пункти. Її сусідами стали Мексика й Ефіопія. У звіті було зазначене посилення тиску на незалежну пресу, арешти журналістів на мітингах опозиції, закриття незалежних друкованих ЗМІ й насильне поміщення деяких журналістів у психіатричні лікарні.

Що стосується інших країн колишнього СРСР, то журналісти вільніше почуваються у Прибалтиці: Естонія посіла четверте місце, Латвія - сьоме, Литва - шістнадцяте. Найгірше - в Азербайджані ( 150-е місце), Білорусі ( 154-е місце) і Узбекистані ( 162-е місце). Таджикистан ( 171-е місце) ввійшов у трійку анти-лідерів разом з Північною Кореєю й Єритреєю.

Значно погіршилася ситуація у Грузії: після південноосетинского конфлікту вона опустилася з 66-го на 120-е місце.

Для присвоєння місця в списку кожній країні Репортери без кордонів розробили запитувач, що складається з 49 пунктів. Бралися до уваги всі випадки застосування сили до журналістів (такі як вбивства й ув’язнення), рівень цензури й самоцензури, ступінь фінансової незалежності ЗМІ й т.д.

Нагадаємо, в 2007 році Репортери без кордонів зазначали, що політичний тиск на пресу в Україні зменшився після обрання Президентом України Віктора Ющенка, але з’явилася поляризація ЗМІ, що не дозволяє їм бути вільними й незаангажованими.

 

 

 Поділитися