MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вийшов з друку другий номер журналу Україна Модерна

05.11.2008   
Тематичний фокус другого числа нового формату міждисциплінарного гуманітарного журналу «Україна Модерна» під назвою «Війна переможців і переможених» - проблеми репрезентації історії Другої світової війни.

(Редактор-засновник Я. Грицак. Відповідальний редактор А. Портнов. Відповідальний секретар В. Маслійчук. Київ: Критика, 2008. 385 с.)

Тематичний фокус другого числа нового формату міждисциплінарного гуманітарного журналу «Україна Модерна» під назвою «Війна переможців і переможених» - проблеми репрезентації історії Другої світової війни.

На Форумі «Друга світова війна як виклик для української історіографії» вчені з України, Польщі, Канади, США, Нідерландів та Швеції (серед котрих Тимоті Снайдер, Гжегож Мотика, Карел Беркгоф, Омер Бартов, Олександр Лисенко) обговорюють питання особливостей українського пострадянського історіографічного образу війни, взаємодії радянської та націоналістичної версій минулого, проблему опису досвіду «колаборації», інтеграції тематики Голокоста до українського історичного наративу.

У рубриці «Дослідження» голландський соціолог Тон Зваан пропонує вступ до проблематики геноцидів. Андрій Портнов докладно аналізує українські сюжети дискусій про геноцид та «етнічні чистки» (зокрема, проблему комуністичних репресій та штучного голоду 1932-33 рр., Голокост на території України, антипольську акцію УПА на Волині 1943 р.). Дві статті присвячено проблемам історії нацистської окупації: Тарас Курило пише про український націоналізм в Києві 1941-1943 рр., а Дмитро Титаренко – про культурне життя окупованого Донбасу.

У рубриці «Інтерв’ю» український еміграційний історик Марко Антонович (1916-2005) розповідає про свою молодість, враження від окупованого Києва, де він перебував як діяч Організації Українських Націоналістів (мельниківців).

«Exemplum» - рубрика, в якій публікуються рефлексії редакторів інтелектуальних журналів про їхні видання – пропонує міркування польського історика Анджея Новака про редагований ним часопис «Arcana».

Також в числі: публікація повної версії статі українського філософа та антрополога Віктора Петрова «Історіософські етюди» (1946), рецензійна стаття Ярослава Ісаєвича про сучасні псевдонаукові книжки про середньовічного астронома Юрія Дрогобича, розвідка Міхаеля Мозера «Чи хотів Олександр Духнович створити русинську літературну мову?», змістовна рецензія на книжку Валера Булгакова «История белорусского национализма» пера Андрея Тихомірова, критична стаття Тараса Курила та Івана-Павла Химки «Як ОУН ставилась до євреїв?» та вдумливий критичний огляд Олександром Мельником праці Карела Беркгофа «Harvest of Despair: Life and Death in Ukraine under Nazi Rule».

Окрім того, у числі: короткі рецензії на нові публікації з модерної історії та філології, в рубриці «Журнальна зала» - анотації провідних міжнародних журналів, зокрема, East European Politics and Societies, Ab Imperio, Nations and Nationalism.

Перше число нового формату УМ вийшло друком 2007 р. і було присвячене проблемам академічного середовища та наукової спільноти. Журнал виходить українською мовою (з англійськими анотаціями усіх публікацій) двічі на рік, публікує тільки оригінальні матеріали, розсилається на понад 150 адрес у 19 країнах світу.

З питань співпраці, придбання журналів просимо звертатися за редакційною електронною адресою: [email protected] або за поштовою адресою редакції: А.Портнов (Україна Модерна), а/с 302, Київ-1, 01001, Україна.

 

 Поділитися