MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Маленький успіх одиночного пікетування

06.11.2008   
Сергій Федоринчик
Справа «Зеленого світу»

По суті справи див. Лист до Мінюсту про вилучення дублікатів документів УЕА «ЗС»

 

Оскільки вже давно масових публічних акцій не було, дозвольте  розповісти про свою немасову – пікетував я в одиночку. По-перше,  Київська організація "Зелений світ" ще дуже далека від відновлення, і людей на  подібні заходи треба збирати поодинці і дуже довго. По-друге, треба  було в перший день роздивитись, оцінити ситуацію і вирішити – чи далі  продовжувати одиночне пікетування (я був готовий почати голодівку),  чи запрошувати долучатись колег.

Я мав з собою нашвидкуруч написаний на шматі картону, мало не в мій  ріст, плакат:  

"СПРАВА "ЗЕЛЕНОГО СВІТУ" В МІНЮСТІ:  
– 13 РОКІВ БРЕХНІ;  
– 4 ПОСАДОВИХ ПІДЛОГИ;  
– НИЩЕННЯ ТА ПРИХОВУВАННЯ КЛЮЧОВИХ ДОКУМЕНТІВ;  
– ДОПОМОГА РЕЙДЕРАМ З ПЗУ У СТВОРЕННІ  ЩЕ ОДНОГО "ЗЕЛЕНОГО СВІТУ";  
– ДЕСЯТКИ ПОРУШЕНЬ ЗАКОНІВ "ПРО ОБ’ЄДНАННЯ ГРОМАДЯН",  "ПРО ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН", "ПРО ДЕРЖАВНУ СЛУЖБУ";  
– ПОСТІЙНЕ ПРОТИЗАКОННЕ НАПРАВЛЕННЯ СКАРГ НА РОЗГЛЯД  ПІДРОЗДІЛАМ ТА ПОСАДОВЦЯМ, ЧИЇ ДІЇ ОСКАРЖУЮТЬСЯ;  
– НЕМОЖЛИВІСТЬ ПОТРАПИТИ НА ПРИЙОМ ДО МІНІСТРА М.ОНИЩУКА.  
– ЗНІМІТЬ ПРАПОР ЄС!"

 Будинок МЮ на Рильському провулку несподівано виявився у  риштуваннях під ремонт фасаду – не висіло ні прапора ЄвроСоюзу  (нелегітимного для вивішування на державних установах України),  ні державного прапора. Перший поверх обнесений зеленим парканом,  з нешироким коридором до входу в будинок.

 Я зайшов усередину, вкинув у скриньку листи, вийшов назовні, став  впритул до паркана на розі коридору з тротуаром та розгорнув свій плакат.

 Щохвилини проходили люди – в МЮ (зокрема ціла група іноземців),  виходили звідти, також мимо йшов негустий потік тротуаром.  Більшість уваги не звертало, деякі прочитували перші рядки,  і рідко хто читав усе. Переговорив зі мною колишній депутат  Дарницької райради, який знає Самойленка.

 Через 15 хвилин вийшов охоронець, запитав – хто я такий і хто мені дозволив тут стояти. Я максимально чемно йому пояснив: стою я не на  території МЮ, навіть не на сходинках ганку. А на території міста  Києва можу стояти де завгодно. Коротко виклав історію тяганини по  справі "ЗС", відзначив, що наша правота підтверджена судом, і тільки  що вкинув листи в скриньку, в тому числі – з доданням судового  рішення. "То навіщо стояти? – листи розглянуть, і Вам дадуть  відповідь!" Кажу: "Якщо не стояти, відповіді знову будуть брехливі. І  ця брехня вже так мені осточортіла, що буду стояти тут і голодувати,  поки не здохну – якщо мене не прийме Міністр."  Охоронець: "Міністра немає, та якби і був, він не може ось так  одразу прийняти, треба записуватись". "Та я з березня місяця  записуюсь, був записаний на прийом 7 жовтня, а Міністр прийняв лише двох  інвалідів. А вчора начальник управління прийому громадян пан Процан  сказав, що мене взагалі вже більше не будуть записувати на прийом, бо  відповіді вже надавались."

 Він каже: "А якщо зараз мені керівництво накаже мені силою Вас  відтягнути за двадцять метрів від Мінюсту?". Я відповідаю "Виконуйте!  Тільки обов’язково попросіть у керівництва це розпорядження у письмовій  формі. Я не справляю загрози майну чи безпеці співробітників МЮ.  Фізичного опору Вам чинити я не буду, а судитись потім буду з  тим, хто віддав наказ!"

 Через півгодини вийшов його керівник, розпитав мене ще детальніше, і  повернувся в середину. Ще через півгодини вийшов перший охоронець і  попросив мене посунутись на півметра, що я погодився зробити. Він  посунув турнікет, що загороджував під’їзд з вулиці до входу, і я  запитав – напевно, зараз якась важлива особа буде" – "Так!"

 І тут з машини, що під’їхала, вийшов Міністр юстиції п. Микола Онишук.  Я звертаюсь до нього, не випускаючи плаката – "Миколо Васильовичу,  до Вас неможливо потрапити на прийом." "Треба записатись" "Я був  записаний на 7 жовтня, Ви прийняли лише двох інвалідів, декого  прийняв Ваш заступник Богатир, і Процан каже – мене записувати вже  більше не будуть". Міністр: "А яка у Вас справа?" "Справа "Зеленого  світу" триває вже тринадцять років, співробітники МЮ здійснили 4  посадових підлоги, нищили і приховували документи, і всіляко  відпихаються." "Обіцяю Вас прийняти в наступний прийом. Числа у  грудні не пам’ятаю, але перший вівторок місяця. Як Ваше прізвище?".  "Федоринчик" – "Добре – Вас прийму обов’язково!"

 Я подякував, згорнув плакат і пішов – до явної радості охоронців.

 Отже, неповних дві години одиночного пікетування принесли реальний  успіх. Голодівка поки що не знадобилась.

 Дома глянув на календар: перший вівторок – 2 грудня! Отже, є час  підготуватись, щоб прийом не відбувся формально, а дав нарешті  зрушення у наших застарілих проблемах.

 Прошу Вас, шановні колеги, по можливості, цьому посприяти.  Наприклад, Вашими запитами до МЮ. Орієнтовні зразки можу  підготувати. Зокрема: коли ж почне діяти Громадська Рада при МЮ, і  чи розгляне вона питання про справу "Зеленого світу", широко відому  в правозахисних колах?

 І треба просто масово довбати ще важливіше питання: про недоліки  регламенту МЮ, який не передбачає жодних покарань за погану роботу і  не містить порядку розгляду питань в ситуаціях з наявністю  "конфлікту інтересів". Зокрема, всупереч вимозі ст.7 Закону "Про  звернення громадян", яка прямо забороняє направляти на розгляд  органам та особам, чиї дії оскаржуються, в регламенті МЮ не передбачено  – як треба діяти для цього? Через те всі скарги по справі "Зеленого  світу" (а треба думати, і не тільки по цій справі) завжди  направлялись на розгляд тим, на кого ми скаржились.

 Я написав з цього приводу в МЮ 1-му Заступнику Міністра п. Конійчуку  (між іншим, зять Онопенка) – а він відповів, що регламент МЮ  розроблений на основі типового, пропонованого Кабміном, який є  вищестоящою організацією (мій лист і відповідь МЮ вишлю в розсилку).  ОТЖЕ, ЦЕ ПРОБЛЕМА ЗАГАЛЬНОДЕРЖАВНА – В УСІХ ДЕРЖАВНИХ УСТАНОВАХ РЕГЛАМЕНТИ МАЮТЬ ТАКІ Ж ХИБИ! Але це зовсім не до лиця МЮ, який є правовим центром держави!

 

 

 Поділитися