MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рівень безробіття в Україні може зрости втричі

20.11.2008   
Найважче буде працівникам хімічної та гірничо-металургійної галузі, а також тим, хто працює у банках та на будівництві. Однак, і в інших секторах економіки відбуваються скорочення

Державна служба зайнятості прогнозує, що у наступному році безробіття в Україні може бути таким, як під час кризи на початку 1990-х. Керівник цього відомства Володимир Галицький назвав цифру у 7-8% - це майже втричі більше, ніж на початку цього року. Раніше схожі дані називало міністерство праці та соціальної політики.  Крім того, прогнозують, що українців очікують затримка зарплат та пенсій.  Найважче буде працівникам хімічної та гірничо-металургійної галузі, а також тим, хто працює у банках та на будівництві. Однак, і в інших секторах економіки відбуваються скорочення. Роботодавці також вдаються до зменшення платні. Крім того з’являються повідомлення, що деяким працівникам бюджетної сфери почали затримувати зарплати, а пенсіонерам – пенсії. Загалом безробіття в Україні за офіційними даними у 2009-му може зрости втричі. Офіційні прогнози такі – понад 8 %. Це всього на три відсотки менше, ніж під час кризи на початку 90-их.

Експерти прогнозують в Україні соціальні бунти

Заступник генерального директора міжнародних програм Центру Разумкова Валерій Чалий не виключає, що дисбаланс в соціальній сфері України може призвести до соціальних бунтів. Як передає кореспондент УНІАН , таку думку Чалий висловив сьогодні на прес-конференції в Києві.

"Загроза полягає навіть не в економічної кризі, а в тому, що у нас величезний дисбаланс між найбагатшими та найбіднішими. В нашій країні 5% найбагатших та 5% найбідніших людей – розрив, за різними даними, становить від 38 до 70 разів. Це найбільш критичний показник в Європі. На фоні збільшення соціальних проблем, безробіття, падіння доходів населення, падіння купівельної спроможності, взагалі соціального рівня, це може призвести якщо не до зіткнень, то до соціальної напруженості", - сказав Чалий. На його думку, це відбудеться "дуже скоро, тому що об’єктивно: неможливо вийти з економічної кризи без скорочення робочих місць, без зменшення соціальних виплат".

"Це те, про ще треба говорити відверто. І найбільша загроза - суб’єктивне ставлення людей до ситуації. Сьогодні завищені очікування призвели фактично до апатії і спостерігаються перші такі наслідки. Мова йде і про демонстрації, і про виступи з соціально-економічними вимогами профспілок і про неправові вчинки окремих людей, і до цього треба бути готовими", - наголосив Чалий.

Нагадаємо, що за даними Держкомстату, 84,5% громадян України вважають себе бідними. Така суб’єктивна бідність набагато небезпечніша, ніж об’єктивна, заснована на офіційних даних, розповіла директор Інституту демографії і соціальних досліджень, член-кореспондент НАН України Елла Лібанова.

"Хочу підкреслити, що фантастично виросла межа бідності, яку визначає саме населення. Раніше вона більш-менш відповідала тій, яку визначав уряд", - говорить Лібанова.

За матеріалами БіБіСі та УНІАН

 Поділитися