MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європейський Суд заборонив висилку узбецького біженця

18.12.2008    джерело: www.heskinki.org.ua
Відповідно до даного рішення органам влади України заборонено здійснювати екстрадицію Абдумаліка Бакаєва до розгляду даної справи по суті в Європейському Суді з прав людини.

Чергова перемога правозахисників! Європейський суд з прав людини задовольнив заяву біженця з Узбекістану Абдумаліка Бакаєва та його адвоката Вячеслава Якубенка по статті 39 Регламенту Суду.  Відповідно до даного рішення органам влади України заборонено здійснювати екстрадицію Бакаєва до розгляду даної справи по суті в Європейському Суді з прав людини.

Нагадаємо, Бакаєв А.Н. 06 листопада цього року звернувся до Управління міграційної служби у місті Києві із заявою про надання статусу біженця, оскільки на батьківщині він піддавався постійним переслідуванням за свою політичну та релігійну діяльність, двічі був засуджений. За висновком Міжнародної організації „Меморіал", в Узбекистані до Бакаєва неодноразово застосовувалися тортури. Його заява про надання статусу біженця ще розглядається міграційною службою України.

Проте, 4 грудня в Києві (за адресою, яку Бакаєв сам повідомив владі у заяві про надання статусу біженця) він був затриманий співробітниками Голосіївського РУГУ МВС у м. Києві на вимогу узбецької влади. Оскільки ст. 29 Конституції України не дозволяє затримувати людину на термін понад 72 години без рішення суду, 7 грудня Бакаєва „звільнили" і тут же - в приміщенні Голосіївського райуправління міліції - ще раз затримали на 72 години.

Звільнення відбулося лише 8 грудня в залі суду. За словами адвоката Вячеслава Якубенка, головним аргументом на користь Бакаєва став зовсім свіжий прецедент Європейського Суду з прав людини у справі „Ісмоілов та інші проти Російської Федерації" [Ismoilov and Others v. Russia] від 24 квітня 2008 р. У даній справі Європейський Суд встановив, що видача узбецьких громадян в Узбекистан є порушенням статті 3 Європейської конвенції про захист прав людини та основних свобод, адже масове поширення катувань та нелюдського поводження у правоохоронних органах цієї країни є загальновідомим фактом.

 Поділитися