MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Прес-конференція за результатами проекту Права людини для міліції

23.12.2008    джерело: www.civicua.org
Цей проект є програмою навчань для офіцерів Міністерства внутрішніх справ України з питань дотримання прав людини, протидії домашньому насильству, дискримінації, расизму та ксенофобії
ЛМГО “Дівочий клуб “Юнка””, Юридично-консультаційний центр допомоги біженцям (ЮКЦ) “Права людини не мають кордонів” – за підтримки Міністерства закордонних справ Федеративної республіки Німеччини у партнерстві з Міжнародним Рухом «Міжнародна Амністія в Україні» та у співпраці з Міністерством внутрішніх справ України, розпочали та здійснюють реалізацію проекту «Права людини для міліції».

23 грудня 2008 року об 11.00 год. у Міністерстві внутрішніх справ України (вул. Богомольця, 10).

Цей проект є програмою навчань для офіцерів Міністерства внутрішніх справ України з питань дотримання прав людини, протидії домашньому насильству, дискримінації, расизму та ксенофобії.

Стаття 5 Законну України “Про міліцію” встановлює: “Міліція поважає гідність особи і виявляє до неї гуманне ставлення, захищає права людини незалежно від її соціального походження, майнового та іншого стану, расової та національної належності, громадянства, віку, мови та освіти, ставлення до релігії, статі, політичних та інших переконань”.

Проект “Права людини і міліція” реалізується з метою максимального сприяння тому, щоби зазначена вимога закону стала непорушною.

Для реалізації проекту “Права людини для міліції ” було обрано дві області – Чернівецьку та Львівську.

У вересні - грудні 2008 р. тренери неурядових організацій – авторів проекту - провели повний курс семінарів-тренінгів для співробітників карного розшуку і дільничних інспекторів міліції Управління МВС України у Чернівецькій та Львівської областей (у кожній обласні брало участь 25-35 слухачів), а також семінари для командно-начальницького складу управлінь, відділів, служб та підрозділів Управління МВС України зазначених областей. За результатами тренінгів постійним слухачам, які пройшли весь курс (близько 20 осіб) планується видати спеціальні сертифікати про проходження такого курсу.

За клопотанням керівництва Чернівецького училища професійної підготовки працівників міліції Управління МВС України в Чернівецькій області організатори проекту розпочали курс семінарів-тренінгів для командно-викладацького складу цього навчального закладу МВС України (25 слухачів курсу).

Програма навчань передбачає проведення 4-х семінарів-тренінгів.

Перший з них ознайомив працівників міліції з проблематикою прав людини взагалі, основними категоріями, принципами та особливостями міжнародно-правових документів з прав людини, а також продемонстрував зв’язок між правами людини та діяльністю правоохоронних органів.

Наступні семінари-тренінги були присвячені специфічним темам.

Зокрема, другий тренінг був спрямований на те, щоб отримати уявлення про проблему однієї з найбільших за чисельністю вразливих груп в Україні, яка потребує захисту з боку міліції – жертв домашнього насильства.

На третьому семінарі детальніше вивчалися особливості роботи правоохоронців з іноземцями, мігрантами і особливо з біженцями та шукачами притулку, а також концептуальні підходи у ставленні правоохоронців до цих категорій осіб, як того передбачають чинне законодавство та міжнародні норми.

Четвертий тренінг розглянув проблеми расизму і ксенофобії в Україні та зростання злочинності на ґрунті расової та етнічної ненависті, пов’язане з розвитком ультраправого руху в Україні.

18 грудня 2008 р. організатори та тренери проекту “Права людини для міліції”, у співпраці з МВС держави, провели вперше в Україні семінар-тренінг для командно-начальницького складу управлінь, відділів, служб та підрозділів Управління МВС України в Чернівецькій області з актуальних питань дотримання прав людини та протидії расизму і ксенофобії.

З урахуванням того, що одним із завдань зазначеного проекту було видання навчального посібника для слухачів курсу з прав людини, тренерів та викладачів, на прес-конференції відбудеться презентація навчального посібника «Права людини та правоохоронні органи», виданий до 60-річчя Загальної декларації прав людини. Саме за цим посібником, призначеним для викладання прав людини у процесі службової підготовки особового складу та у начальному процесі у навчальних закладах МВС України, проводилася тренінгові програма.

Реалізація проекту “Права людини для міліції” продемонструвала гостру потребу у подальшому проведенні такого курсу тренінгів-семінарів, особливо для осіб командно-начальницького складу органів і підрозділів Управлінь МВС України в областях держави. Адже саме начальники та командири зобов’язані виховувати особовий склад органів внутрішніх справ у дусі усвідомленої поваги до прав людини та громадянина. Саме вони повинні бути взірцем у дотриманні прав людини. Передбачається поширення дії проекту на інші області України, зокрема Одеську, Херсонську та Житомирську.

Нерідко правоохоронці та правозахисники по-різному підходять до розв’язання конкретних проблем з захисту прав людини та громадянина.

Правоохоронні органи прагнуть «забезпечити загальну безпеку», а правозахисники – створити «суспільство, в якому не буде місця порушенням прав людини».

Майбутнє за пошуком спільних шляхів правоохоронців та правозахисників у розв’язанні проблем захисту прав людини та громадянина, тому що, відповідно до Загальної декларації прав людини, “визнання гідності, яка властива всім членам людської сім’ї, і рівних та невід’ємних їх прав є основою свободи, справедливості та загального миру”.

Джерело : Міжнародна Амністія в Україні
 Поділитися