MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Буковинські румуни вимагають відставки Вакарчука

24.12.2008    джерело: human-rights.unian.net
Вони висловлюють протест проти схваленої урядом за основу нової мовної концепції, а також наказу міністра освіти І. Вакарчука, згідно з яким частина предметів у школах з навчанням мовами національних меншин має викладатися українською мовою

Представники румунських національно-культурних товариств Чернівецької області направили до вищого керівництва держави звернення, в якому висловлюють протест проти схваленої урядом за основу нової мовної концепції, а також наказу міністра освіти України Івана Вакарчука, згідно з яким частина предметів у школах з навчанням мовами національних меншин має викладатися українською мовою, і вимагають відставки міністра.

Як передає кореспондент УНІАН, про це на прес-конференції заявили депутат Чернівецької облради Василь Терицану та голова Румунського національно-культурного товариства імені Міхая Емінеску Аркадій Опаєць.

За словами В.Терицану, «в Україні досі не розроблено відповідні підручники та методологічні посібники, які б сприяли адаптації шкільних програм до вивчення українською». В свою чергу А.Опаєць заявив, що готовий подати у відставку з посади голови румунського товариства, оскільки до нього, як члена ради національних меншин при Президентові України «ніхто не прислухається у Києві» і він «не може захистити права Румунів Буковини».

Представники румунських товариств Буковини вважають, що проект згаданого урядового документа був підготовлений «без залучення представників мовних меншин», а також, на їхню думку, наказ міністра освіти суперечить «українському законодавству та спрямований проти національно-культурних прав національних меншин і суперечить Європейській хартії регіональних мов та мов меншин».

Водночас представники румунських товариств погоджуються з тим, що потрібно збільшувати вивчення української мови у школах, щоб діти краще знали державну мову і при вступі до вузів були в однакових умовах.

 Поділитися