MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Забудовники, влада і громадськість в умовах кризиКорупція у містобудуванні: обґрунтовані побоюванняНа Харківщині завершився XVIIІ Мандрівний фестиваль Docudays UAСучасні воєнні технології: ночі більше не буде?XVІIІ Docudays UA починає свої мандри Харківщиною Чоловіки теж потребують захисту від домашнього насильства!Опис справ, які розглядалися Центром стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ у першій половині 2021 рокуДитина – свідок домашнього насильства – має бути почутою та захищеноюПрава людини, молодь та інклюзія: про поступ XVII Мандрівного Docudays UA на ХарківщиніЯк запобігти ультраправому популізму?На Харківщині стартує XVІI Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UAЧи вплинули вибори 25 жовтня на поширення коронавірусу?Резюме моніторингу доступності виборчих дільниць у Харківській областіЯк запобігти трудовому рабствуЯк дотримувалися виборчі стандарти у місцях несвободиРезультати громадського моніторингу ситуації з протидії торгівлі людьми на ХарківщиніDocudays UA – творимо суспільство вільних людей!Смог над містомПриміщення для голосування – на 1-й поверх!Для голосування в 2-му турі не за місцем перебування необхідно повторно подати відповідну заяву

Міський актив Луганська: вплив на місцеву раду повинен бути результативним

19.01.2009   
Георгій Кобзар
Як примусити раду звітувати перед громадою? Як забезпечити прозорість прийняття рішень про забудову територій та виділення землі? На ці та багато інших питань, що виникли в ході обговорення, намагалися дати відповідь учасники семінару

17 січня у Луганську відбулась зустріч лідерів громадських організацій в рамках проекту «Міський актив», здійснюваного «Східноукраїнським центром громадських ініціатив». Заключний семінар проекту носив назву «Місцеві ініціативи на рівні міста: як посилити результативність».

На початку заходу керівник проекту Юлія Ращупкіна стисло нагадала про результати спільної річної діяльності, зазначивши, що одним із головних її наслідків стало створення при Луганській міській раді Громадської Палати – дорадчо-консультативного органу, до складу якого увійшло 39 чоловік, якім небайдужа доля рідного міста. 

Під час представлення учасники семінару не тільки називали себе, але й підводили своєрідні підсумки проведеної у минулому році роботи – зазначали, який саме «слід» у житті міста їм довелося залишити. Також було визначено коло нагальних проблем, що турбують громадських активістів Луганська на сьогодні:

Як примусити раду звітувати перед громадою? Психологічні особливості поведінки  чиновників. Як отримати інформацію від органу місцевого самоврядування? Чому представників ОСН (органів самоорганізації населення) не допускають на прес-конференцію? Як добитися ефективності діяльності Громадської Палати? Як забезпечити прозорість прийняття рішень про забудову територій та виділення землі? На ці та багато інших питань, що виникли в ході обговорення, намагалися дати відповідь запрошені на семінар фахівці: Олексій Орловський – директор програми «Посилення впливу громадянського суспільства» Міжнародного фонду «Відродження», Олександр Солонтай – представник «Інституту політичної освіти», депутат Закарпатської обласної ради та Юрій Чумак – експерт «Харківської правозахисної групи».

Роботу семінару було продовжено у 3-х секціях, що об’єднували у собі питання за такими напрямками:

1.  «Органи самоорганізації населення – як організувати ефективну роботу із місцевими радами та виконкомами» (Орловський Олексій).

2.   «Громадська Палата як інструмент впливу громадян на прийняття рішень місцевого значення» (Солонтай Олександр).

3.   «Отримання інформації від органів місцевого самоврядування та оскарження відмов» (Чумак Юрій).

Учасники заходу не тільки задавали питання та вислуховували експертів, але й ділилися власним досвідом, наводили цікаві приклади, давали рекомендації щодо шляхів розв’язання проблем. За результатами обговорення в секціях були складені СВОТ-аналізи за темами, що дозволили проаналізувати та наочно побачити слабкі та сильні сторони громадських активістів у вирішенні розглянутих питань, загрози та можливості, що постають у подальшій діяльності.

Члени НПО Луганська визначили, хто може бути їх партнерами серед представників виконкому, депутатів, громадських організацій, ЗМІ, бізнесу, ОСН тощо. Всі, хто співпрацював у проекті «Міський актив», наприкінці заходу поділилися своїми планами на 2009 рік, розповіли, чого прагнутимуть своїми діями досягнути.

Проект закінчився, але отримані громадськими активістами Луганська в ході його реалізації знання та навички мусять суттєво підвищити їх потенціал щодо впливу на формування та реалізацію місцевої політики.

 

ФОТО Костянтина Реуцького

 Поділитися