MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Плани запровадити в Києві плату за медпослуги зустріли критикою

19.01.2009   
Незважаючи на те, що на практиці право на безкоштовні медичні послуги обмежене економічними можливостями країни, встановлення офіційних тарифів за надання медичної допомоги є незаконним.

Наміри київської мерії запровадити плату за медичні послуги в муніципальних закладах охорони здоров’я наштовхнулися на критику. Експерт з медичного права й громадського здоров’я Людмила Солоп, в інтерв’ю «Німецькій хвилі» вказала на те, що такі плани суперечать закону.

 «У державних і комунальних закладах охорони здоров’я медична допомога надається  безоплатно» - це цитата з Конституції України. Людмила Солоп каже, що, незважаючи на те, що на практиці це право обмежене економічними можливостями країни, а саме –бюджетами,  встановлення офіційних тарифів за надання медичної допомоги є незаконним.

Днями столична влада оголосила про плани запровадити плату за аналізи, обстеження й консультації лікарів у міських медичних закладах, аби поповнити бюджет столиці. Експерт з медичного права наголошує: «Ще в 1996 році уряд затвердив перелік таких платних послуг, і це єдиний документ, що регулює платність послуг».

Солоп переконана, що пропозиції мерії щодо сплати киянами й приїжджими за кожну консультацію у лікаря в поліклініці - суперечать чинному законодавству. «Це є ніщо інше, як порушення прав людини», - заявляє юрист.

Ольга Веснянка

 Поділитися