MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисники б’ють тривогу щодо закриття протитуберкульозного відділення, в якому лікувались заарештовані особи

23.01.2009    джерело: www.police.kharkov.com
Вважаємо за необхідне підкреслити, що на першому місці в діяльності органів влади та місцевого самоврядування все ж таки повинна бути ЛЮДИНА, її життя і здоров’я

У Харкові закривається відділення протитуберкульозного диспансеру, в якому проходили лікування затримані та взяті під варту особи. Представники Громадської ради з питань забезпечення прав людини 20 січня звернулися до очільників міста та області з листом, у якому закликали вирішити цю проблему:

Голові Харківської обласної

державної адміністрації

Авакову А.Б.

вул. Сумська, 64, м. Харків, 61200

 

копії:

Голові Харківської обласної ради

Чернову С.І.

вул. Сумська, 64, м. Харків, 61200

 

Харківському міському голові

Добкіну М.М.

майдан Конституції, 7, м. Харків, 61200

 

Шановний Арсене Борисовичу!

Основним завданням діяльності Громадської ради є сприяння вдосконаленню механізмів співпраці міліції з органами державної та представницької влади, Уповноваженим Верховної Ради з прав людини, помічником Міністра внутрішніх справ України в Харківській області, політичними партіями, громадськими організаціями, засобами масової інформації, науковими установами щодо поліпшення ситуації із захисту прав громадян, дотримання законності та правопорядку, формування правової культури населення .

Вимушені звернутися до Вас у зв’язку з нагальною проблемою, розв’язання якої потребує спільних зусиль влади та місцевого самоуправління, міліції та громадськості.

Ми висловлюємо глибоку стурбованість щодо можливих наслідків реалізації Наказу № 1 Головного лікаря Міського клінічного протитуберкульозного диспансеру (МКПТД) №1 Н.П. Сьоми від 03.01.2009 року, згідно з яким, зокрема, зупиняється функціонування легенево-туберкульозного відділення № 5 на 60 ліжок, розташованого по вул. Пирогова, 6.

Справа в тому, що до складу зазначеного відділення входять чотири палати на 20 ліжок  для лікування затриманих та взятих під варту міліції осіб, хворих на туберкульоз. Адже утримання спецконтингенту, хворого на туберкульоз легенів, в ізоляторах тимчасового тримання ГУМВС України в Харківській області не передбачено нормативними документами МВС та МОЗ, тому що розміщення хворих в ІТТ може призвести до захворювання інших затриманих та взятих під варту осіб, а також працівників міліції.

З початку відкриття спеціального відділення в МПТД № 1, у ньому пройшла лікування 371 заарештована особа, з яких 116 осіб поступили на лікування з районів області. І на сьогоднішній день у відділенні № 5 утримуються 25 заарештованих осіб.

У зв’язку зі збільшенням спецконтингенту, хворого на туберкульоз, вже зараз гостро стоїть питання щодо поміщення їх на лікування до спеціалізованих установ охорони здоров’я, оскільки у Харківській області даний заклад представлений лише вищезазначеним легенево-туберкульозним відділення № 5 МКПТД № 1. У разі його закриття та ліквідації, особи, затримані та взяті під варту, будуть позбавлені гарантованого ст. 49 Конституції України права на охорону здоров’я та медичну допомогу.

Зазначимо, що рішенням XXVI сесії Харківської обласної ради V скликання від 17.04. 2008 р. № 716-V 21 та XXI сесії Харківської міської ради V скликання від 16.04.2008 р. № 104/08 було вирішено передати комунальну установу охорони здоров’я «Міський клінічний протитуберкульозний диспансер №1» із комунальної власності територіальної громади м. Харкова у спільну власність територіальних громад Харківської області. Але здійснення відповідних заходів з реалізації цього рішення фактично так і не відбулось. Відтепер вищевказаним Наказом Головного лікаря МКПТД приміщення декількох відділень лікувального закладу (не тільки по вул. Пирогова, 6, але й за іншими адресами) загальною площею 9457,8 кв. м. повинні бути вивільнені та передані на баланс Управління комунального майна та приватизації Департаменту економіки та комунального майна Харківської міської ради «з метою ефективного використання».

Не заперечуючи необхідність раціонального використання будівель, та розуміючи, що в умовах економічної кризи потрібне реформування й оптимізація закладів охорони здоров’я, вважаємо за необхідне підкреслити, що на першому місці в діяльності органів влади та місцевого самоврядування все ж таки повинна бути ЛЮДИНА, її життя і здоров’я, що, відповідно до ст. 3 Конституції України, визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю.

Шановні очільники міста та області! Закликаємо Вас до того, щоб спільними зусиллями розв’язати проблему лікування хворих на туберкульоз легенів харків’ян та мешканців області, в тому числі й заарештованих осіб, які, не зважаючи на обмеження їх свободи пересування, аж ніяк не позбавлені права на належне лікування!

20.01.2009

 

  Співголова Громадської ради,

член Асоціації українських правників  В.М. Зінченко

 

Відповідальний секретар Громадської ради,

  помічник Міністра внутрішніх справ    Ю.В. Чумак

 

Співголова Харківської правозахисної групи,

  член Громадської ради  Є.Ю. Захаров

 

 Поділитися