MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

СБУ передала Польщі розсекречені архіви про сталінські репресії

04.02.2009    джерело: www.helsinki.org.ua
Найближчим часом між Службою безпеки України та Інститутом національної пам’яті Республіки Польща буде підписана Угода про спільне вивчення архівних документів про голодомори та політичні репресії тоталітарного комуністичного режиму 1917-1991

Служба безпеки України передала польському Інституту національної пам’яті розсекречені архівні документи про репресії сталінського режиму проти поляків

Як повідомили в прес-центрі СБУ, на виконання домовленостей між українським і польським президентами, досягнутих під час візиту Віктора Ющенка до Варшави 28 січня, у Службі безпеки України відбулися переговори в.о. голови СБУ Валентина Наливайченка з делегацією Інституту національної пам’яті Республіки Польща на чолі із президентом інституту Янушем Куртикою.

Під час переговорів польська сторона була проінформована про новий етап роботи Служби безпеки України з розсекречення архівних документів радянських каральних органів, що було розпочато Указом Президента України Про розсекречення, розголосу та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні.

Представникам Інституту національної пам’яті Польщі передані електронні копії документів, які розповідають про репресії комуністичного тоталітарного режиму проти поляків в 1930-40 рр.
Серед них - службова переписка НКВД УСРР про репресії відносно поляків в 1935-1936 роках у справі Польської військової організації.

Великий блок документів розповідає про операцію НКВД УСРР з переселення понад 15 тисяч польських і німецьких родин (близько 70 тис. чоловік) з Вінницької та Київської областей у Казахстан в 1936 році. Передані документи розповідають також про зміст і трагічну долю польських військовополонених у таборах НКВД на території України в 1940 році.

Сторони домовилися, що найближчим часом між Службою безпеки України та Інститутом національної пам’яті Республіки Польща буде підписана Угода про спільне вивчення архівних документів про голодомори та політичні репресії тоталітарного комуністичного режиму 1917-1991 рр. Угода буде передбачати обмін досвідом, документами та подальшу спільну видавничу діяльність.

 Поділитися