MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Служба безпеки України встановила порушення режиму таємності Державним комітетом архівів і 11 обласними архівами

06.03.2009   
Службою безпеки України встановлено, що архівні установи не забезпечують повною мірою виконання Указу Президента України “Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні”

Служба безпеки України, як спеціально уповноважений орган державної влади у сфері забезпечення охорони державної таємниці, здійснила перевірки стану охорони інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави, у Державному комітеті архівів України та державних архівних установах, що належать до сфери його управління. 

Службою безпеки України встановлено, що архівні установи не забезпечують повною мірою виконання Указу Президента України “Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні”. Встановлено, що на зберіганні в державних архівних установах все ще перебуває  понад 150 тисяч матеріальних носіїв секретної інформації, які підлягають розсекреченню.

У ряді регіональних архівних установ виявлено на зберіганні матеріали,  створені ще в ХІХ - на початку ХХ сторіч, гриф секретності яким надано за часів колишнього СРСР.

Так, в Державному архіві Тернопільської області зберігається архівний фонд “Колекція карт Тернопільського воєводства (військово-топографічні)”. Карти польською, німецькою та російською мовами були створені в Європі ще у 1883-1937 роках і засекречені у 1960-х роках. 

У Державному архіві Рівненської області на зберіганні перебуває 1482 одиниці секретних матеріалів «польського періоду» (1920-1930рр.), в тому числі матеріали щодо українського національно-визвольного руху.

Перевіркою також встановлено чисельні порушення вимог Порядку організації та забезпечення режиму секретності в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах і організаціях, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.10.2003 року № 1561-12 з боку працівників Державного комітету архівів України та 11 обласних архівних установ. На підставі матеріалів Служби безпеки скасовано спеціальні дозволи на провадження діяльності, пов’язаної з державною таємницею чотирьом обласним архівним установам.

Стосовно 9 відповідальних посадовців, у тому числі стосовно одного з керівників Державного комітету архівів України, СБУ складено та направлено до суду протоколи про адміністративні правопорушення.

Служба безпеки України на виконання доручень Президента України продовжує контроль за станом охорони інформації з обмеженим доступом, що є власністю держави, та за ходом виконання Указу Президента України щодо розсекречення архівних матеріалів.

06.03.2009

Прес-центр СБ України
 Поділитися