MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Рабочая группа по произвольным задержаниям обеспокоена «безудержной» коррупцией в правоохранительной системе УкраиныНаціональність до злочину не схиляєПрава осіб, що повернулися з російського полонуПісля деокупації Київщини правоохоронці виявили 1590 тіл Досягнення цілей — це правильні питанняВідсутність права і міжнародного контролю — що відбувається в російському полоні з українськими цивільними?Правила обробки і захисту персональних даних у базах даних, володільцем якої є громадська організація «Харківська правозахисна група»Декларація етичних засад Харківської правозахисної групи‘Я ні про що не жалкую і ні в чому не каюсь’ — в РФ правозахисника засудили до двох з половиною років колоніїПравоохоронці розслідують 18 кримінальних проваджень за фактами вбивства 38 українських військовополонених Вправа ‘очищення розуму’Комитет ООН по правам ребенка осудил нарушения прав украинских детей со стороны РФКомітет ООН з прав дитини засудив порушення прав українських дітей з боку РФСудилища тривають: у ‘ДНР’ 33 українських воїнів відправили за ґрати на строки до 29 роківВикористання репродуктивних клітин після смерті: Рада виправила норму закону“Гаряча кава” або 10 ударів по сідницях гумовим кийком, — як у Первомайської виправної колонії №117 зустрічають новоприбулихСвідка Єгови, якого звинувачували в ухиленні від військової служби, виправдали у суді Звіт за результатами моніторингового візиту до Диканівської виправної колонії №12 Звіт за результатами моніторингового візиту до Покровської виправної колонії №17 Один успех Харьковской правозащитной группы в 1991 году

Херсонське КВУ проводить моніторинг прав затриманих

12.03.2009    джерело: www.cvu.org.ua
Мобільна група створена на Херсонщині області, в її склад входять представники правоохоронних органів і правозахисних організацій. З 2008 року вони регулярно виїжджають в райвідділи міліції

Для довідки: ізолятор тимчасового тримання – це камери, де містяться особи, затримані за підозрою в здійсненні злочину, а також ті, хто несуть адміністративне покарання за рішенням суду. Ці установи знаходяться в підпорядкуванні органів внутрішніх справ.

До недавнього часу це була абсолютно закрита для громадськості структура в правоохоронних органах. З розповідей очевидців відомо, що в ІТТ нелюдські умови утримання, з боку співробітників здійснюється тиск на затриманих, а існування показників розкриваності призводять до того, що слідчі «вибивають визнання».

Зараз же з’явилася реальна можливість провести незалежне дослідження реального стану справ, завдяки Наказу Міністра внутрішніх справ № 536 від 08.07.2005 р. "Про створення постійно діючих мобільних груп по моніторингу дотримання конституційних прав і свобод людини і громадянина в діяльності органів внутрішніх справ".

Мобільна група створена і в нашій області, в її склад входять представники правоохоронних органів і правозахисних організацій. З 2008 року вони регулярно виїжджають в райвідділи міліції. Впродовж найближчих 4 місяців проводитимуться виїзди мобільних груп в 14 діючих в нашій області ізолятора. В рамках моніторингових візитів члени мобільних груп обстежують приміщення ізоляторів з метою визначення їх відповідності існуючим стандартам. Також буде проведене анкетування затриманих з метою з’ясування умов їх утримання і поводження з ними з боку співробітників правоохоронних органів. Члени мобільних груп проведуть співбесіди і із співробітниками міліції, щоб з’ясувати умови їх праці і матеріального забезпечення установи. Задачі проекту також передбачають вивчення нормативної бази, регулюючої роботу ІТТ і стандартів, які діють в цій сфері. Буде з’ясована ситуація з матеріальним забезпеченням, за яке відповідають органи місцевої виконавчої влади. А також, вивчені статистичні дані по кількості затримуваних і подальшим наслідкам затримань.

Всі ці відомості разом з результатами моніторингових візитів, рекомендаціями по поліпшенню ситуації увійдуть до «Моніторингового звіту по стану дотримання прав затриманих», який буде виданий і поширений серед органів міліції, місцевого самоврядування, юстиції, правозахисних організацій, ЗМІ.

Проект супроводжуватиме широка інформаційна кампанія. В результаті буде зроблений істотний крок до дотримання прав затриманих, поліпшені умови їх перебування в Ізоляторах тимчасового змісту, мінімізована можливість морального і психологічного тиску з боку співробітників правоохоронних органів, оскільки моніторинг є не тільки методом вивчення ситуації, але і профілактичним чинником, який сприяє рішенню поставленої проблеми. Головне ж в даному проекті – це досягнення прозорості, відкритості і суспільний резонанс, що є визначальним елементом в процесах демократизація і гуманізації правоохоронних органів.

Проект виконується при підтримці і активній участі помічника Міністра внутрішніх справ України в Херсонській області Наталії Козаренко і Громадської ради при УМВС в Херсонській області. Проект став можливий, завдяки сприянню Хельсинського Фонду з прав людини (Варшава) і фінансової допомоги Інституту Відкритого суспільства (Будапешт).

Наталія Богренцова, ХОО КВУ

 Поділитися