MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Служба безпеки України оприлюднила оновлений список осіб, причетних до організації й проведення Голодомору-Геноциду

18.03.2009   
Встановлено прізвища 136 осіб, які приймали рішення, що призвели до загибелі мільйонів людей

На виконання Указу Президента України «Про розсекречення, оприлюднення та вивчення архівних документів, пов’язаних з українським визвольним рухом, політичними репресіями та голодоморами в Україні» завершено обстеження архівних фондів й вивчення документів Галузевого державного архіву Служби безпеки, які стосуються Голодомору 1932–1933 рр. в Україні. За результатами досліджень  підготовлено оновлений список осіб, причетних до організації й проведення Голодомору-Геноциду.

Встановлено прізвища 136 осіб, які приймали рішення, що призвели до загибелі мільйонів людей. Загалом до переліку внесено: 19 керівників ВКП(б) і вищих органів радянської влади, ОДПУ і ДПУ УСРР, 8 керівників ДПУ обласного і районного рівнів, 33 начальники секретно-політичних, економічних і оперативних відділів та їх заступників, 59 районних уповноважених, оперативних уповноважених та їх помічників, 17 прокурорів та їхніх заступників . 

Інтерактивна частина таблиці дозволяє відкрити й побачити електронні копії підписаних або схвалених цими особами документів. Окремо розкрито  зміст документів, які прямо чи опосередковано зумовили фізичне винищення людей, ув’язнення, виселення, падіння народжуваності, високу смертність від голоду, розумові розлади. 

Виявлені та розсекречені документи про Голодомор 1932-1933 років в Україні відтепер стали загальнодоступними. Вони повинні допомогти встановити конкретних винуватців геноциду Українського народу.

Як наголосив голова СБ України Валентин Наливайченко, винесення справедливого вироку українським правосуддям та світовою громадськістю є необхідним з огляду на моральний обов’язок перед жертвами Голодомору. Це свідчитиме про невідворотність покарання за злочини проти людства, про подолання в Україні тяжкої спадщини тоталітарного минулого. Засудження злочинних дій тоталітарного режиму сприятиме утвердженню завоювань національно-демократичного й Визвольного руху багатьох поколінь українців, відновленню історичної справедливості, розвитку громадянської свідомості.

Прес-центр СБ України

17 березня 2009

 

 Поділитися