MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

КВУ вважає, що політики гальмують проведення виборчої реформи в Україні

08.04.2009    джерело: www.cvu.org.ua
На сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано 8 законопроектів, які пропонують запровадження в Україні системи виборів народних депутатів за відкритими списками однак їх розгляд гальмується партійними лідерами

7 квітня 2009 в Києві в приміщенні прес-центру інформаційної агенції УНІАН відбулася прес-конференція керівництва Комітету виборців України на тему «Виборча реформа в умовах політичної кризи», в якій взяли участь Голова Правління КВУ Олександр Черненко та заступник Голови правління КВУ Євген Радченко.

На прес-конференції Олександр Черненко зазначив наступне:

  • Політична криза в Україні негативно позначається на проведенні виборчої реформи. Зміни до виборчого законодавства більшість парламентарів розглядає через призму своїх вузькокорпоративних інтересів, а не з точки зору інтересів суспільства. Головним критерієм політичних сил у підході до виборчої реформи є забезпечення якнайширшого представництва власних фракцій у майбутньому парламенті;
  • На сьогодні у Верховній Раді України зареєстровано 8 законопроектів, які пропонують запровадження в Україні системи виборів народних депутатів за відкритими списками однак їх розгляд гальмується партійними лідерами. Профільний комітет навіть не розглядав жоден із запропонованих законопроектів. КВУ нагадує, що запровадження виборчої системи за відкритими списками було одним із пунктів коаліційної угоди, тому прийняття таких змін могло б зняти суперечки щодо дієздатності парламентської коаліції.
  • КВУ закликає профільний комітет ВР невідкладно приступити до розгляду законопроектів щодо зміни виборчого законодавства. Підтримані комітетом законопроекти необхідно винести на розгляд на пленарному засіданні 14-17 квітня, оскільки після цього довго не буде пленарних засідань. Якщо цього не станеться, то КВУ закликає народних депутатів відмовитись від канікул, поки вони не вирішать питання виборчої реформи;
  • КВУ вважає, що проведення одночасних виборів Президента України разом з достроковими виборами народних депутатів України могло б стати виходом з політичної кризи та якісно оновити українських політикум. Однак, на думку КВУ, проведення таких виборів можливе лише внаслідок консенсусу політичних сил, які представлені у парламенті та лише за умови зміни виборчого законодавства;
  • КВУ наголошує, що за існуючого виборчого законодавства проведення одночасних парламентських і президентських виборів практично не можливе. Як вихід КВУ пропонує прийняття разового спеціального закону, який би регулював проведення таких виборів. Цей закон повинен містити дві складові. З одного боку там має бути «політична» частина, в якій йдеться про вибори народних депутатів за відкритими списками, а з іншого – виписана процедура проведення одночасних виборів. КВУ вважає неприпустимим погіршення виборчих процедур при проведенні будь-яких виборів. Саме це і має бути основним критерієм при реформуванні виборчого законодавства.
  • КВУ вважає, що до 25 жовтня провести одночасні вибори президента і парламенту проблематично, оскільки це потребує вирішення низки технічних і організаційних проблем, зокрема прийняття відповідних змін до бюджету. Запровадження нової виборчої системи та проведення одночасних виборів передбачає ретельну підготовку та додаткове навчання членів виборчих комісій, формування реєстру виборців тощо;
  • КВУ вважає, що до 25 жовтня реально наповнити та «запустити» єдиний реєстр виборців, однак його якість не буде ідеальною. У випадку проведення виборів раніше, ніж 25 жовтня 2009 року – вибори потрібно проводити зі звичайними списками виборців, не зважаючи на всі пов‘язані з цим проблеми.
  • У зв’язку з тим, що виборча система та значна кількість процедур зазнають змін, необхідне проведення масштабних програм з навчання членів комісій та просвіти виборців, щодо особливостей голосування відповідно до нового законодавства. КВУ вважає, що це можна здійснити, в тому числі і за сприяння міжнародного співтовариства. Також, на думку КВУ, на цих виборах важлива присутність якнайбільшої кількості міжнародних спостерігачів.

 Заступник Голови Правління КВУ Євген Радченко озвучив рекомендації Комітету виборців до змісту виборчої реформи:

  • КВУ бачить наступні переваги запровадження виборів народних депутатів України  за відкритими списками: підвищення якості та відповідальності депутатського корпусу, сприяння проведенню адміністративно-територіальної реформи, зменшення впливу партійних лідерів на формування виборчих списків, сприяння політичній структуризації суспільства, забезпечення взаємозв‘язку виборців та депутата. КВУ вважає, що існуючим викликам найбільш адекватно відповідають законопроекти за авторством Владислава Каськіва, Андрія Шевченка, Юрія Мірошниченка, Євгена Суслова (№3366) та законопроект, поданий Юрієм  Ключковським (№ 3468).
  • Оптимальною, на думку КВУ, є система відкритих регіональних списків, коли депутатів ВРУ будуть обирати у 27-40 виборчих округах, відповідно в кожному з них обраними стануть 10-20 депутатів, що дозволить пропорційно представити політичні інтереси основних груп виборців на відповідній території. При визначенні кількості та меж виборчих округів територіальний поділ України враховується до рівня району. Обласний поділ враховується частково. За найменший округ береться територія найменшої області в Україні – Чернівецької. В цій області буде «розігруватися» 8 мандатів. В той же час найбільша область – Донецька буде поділена на 4 округи.
  • КВУ пропонує чотирирівневу систему виборчих комісій. Формування комісій здійснюється за поданням політичних партій – суб‘єктів виборчого процесу. Політична партія, яка не забезпечила представництво у не менше 2/3 дільничних виборчих комісій дільниць позбавляється статусу суб‘єкта виборчого процесу.
  • Брати участь у виборах можуть лише офіційно зареєстровані партії. КВУ пропонує зробити диференційований прохідний бар‘єр: для партій залишити 3%, а для виборчих блоків – 5%. Політична партія, що бере участь у виборах зобов‘язана висунути в кожному виборчому окрузі список кандидатів. Також політична партія формує загальнодержавний список кандидатів. До цього списку входять всі кандидати, включені до окружних списків Порядок розташування кандидатів в обох списках визначається партією.
  • КВУ свідомий того, що процедура підрахунку голосів за подібної виборчої системи досить складна, тому необхідна широка кампанія по навчанню членів виборчих комісій.
  • КВУ наголошує також на доволі проблематичному Законі про вибори Президента України, за яким нормально провести вибори вкрай складно. Якщо будуть проводитися одночасні парламентські і президентські вибори, то всі недоліки діючого Закону потрібно буде усунути в спеціальному законі. Якщо президентські вибори будуть проводитись в штатному режимі, необхідно прийняти нові редакцію Закону про вибори Президента України.
  • На відміну від законопроектів про парламентські вибори, на сьогодні зареєстрований лише один законопроект змін до Закону про вибори Президента, який стосується виключно передвиборної агітації.
  • Досі не усунуті недоліки Закону про вибори Президента, на яких у 2004 році наголошували місцеві та міжнародні спостерігачі. До основних недоліків Закону про вибори Президента слід віднести наступні: формування виборчих округів, виходячи з кількості виборців в окрузі, а не з кількості виборчих дільниць, процедура голосування за відкріпними посвідченнями тощо.
  • Чинний закон про вибори Президента не враховує положення Закону про державний реєстр виборців. Це ставить під сумнів можливість застосування реєстру на виборах. Чинний закон про президентські вибори суперечить Кодексу адміністративного судочинства України в частині оскарження порушень виборчого законодавства.
  • КВУ звертається до Верховної Ради України з закликом терміново внести зміни та доповнення до Закону про вибори Президента, максимально наблизивши процедуру проведення президентських виборів до процедур, які застосовуються на парламентських виборах.

 Прес-служба КВУ

 

 Поділитися