MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна втрачає землю

24.04.2009    джерело: www.radiosvoboda.org
В Україні йде атака на земельні ресурси, стверджують екологи. Тотальне порушення земельного законодавства, неконтрольоване захоплення землі та зміна її цільового призначення практично знищують природоохоронні об’єкти

В Україні йде атака на земельні ресурси, стверджують екологи. Тотальне порушення земельного законодавства, неконтрольоване захоплення землі та зміна її цільового призначення практично знищують природоохоронні об’єкти. Ця проблема є підґрунтям для усіх інших екологічних негараздів. Однак разом із погіршенням стану довкілля міцніє й екологічний рух.

Вже цього року українці можуть переконатися, що у них немає більше куди складати сміття. Усі яри та балки, кар’єри та лісосмуги уже вщент заповнені непереробленими відходами.
А також громадяни України вже практично втратили вільний доступ до більшості природних об’єктів. На берегах річок стоять дорогі будинки і чи не усі озера вже перейшли в довгострокову оренду (читай власність). Просто так покупатися чи посидіти на березі незабаром буде великою проблемою.
Такої думки Національний екологічний центр України та Дружина охорони природи «Зелене майбутнє».
«Зараз здійснюється атака на землю. І в цьому корінь усіх проблем. У кожному населеному пункту, в усіх регіонах зараз іде самозахоплення землі. Законодавство тотально порушується, змінюється цільове призначення землі і в першу чергу страждають природоохоронні зони. Тим більше, що дуже невелика кількість природних парків виділені у натурі, мають чіткі межі й державні акти на землю», – стверджує заступник командира Дружини «Зелене майбутнє» Іван Парникоза.
Європейський стандарт – 12% території природні парки
Єдине, на що сподіваються екологи,  так це на Європу. Оскільки, на їхню думку, проєвропейськи орієнтована влада не зможе ігнорувати стандарти, щодо кількості природоохоронних територій.
Тому не випадково у 2008 році з’явився Указ Президента про створення нових природних парків. Справа дійшла до створення понад 40 національних природних парків і заказників.
«Без отих 10-12% природнозаповідного фонду Україна не зробить жодного кроку до Європи. І це вселяє оптимізм. Ми радіємо, що нарешті для чиновників з’явилася вагома причина для збільшення частки заповідних територій», – каже заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.
Держкомлісгосп відповів у суді за знищення зубрів
Ще один привід для оптимізму – загальна активізація природоохоронного руху. Переконливим прикладом слугує виграна цього місяця Київським екокультурним центром та громадською організацією «Еко-право» судова справа проти начальника Управління мисливського господарства Державного комітету лісового господарства – пана Шадури.
Суд погодився, що дії Держкомлісгоспу призвели до варварського винищення популяції зубрів в Україні. До цього часу діяла постанова, яка дозволяла так званий селекційний відстріл зубрів із залученням іноземних фахівців. Така «селекція» повністю винищила зубрів на Чернігівщині, а загальна кількість цих тварин скоротилася майже у чотири рази.
На межі повного зникнення українська диво-квітка цикламен Кузнецова. Вона не зустрічається більше ніде у світі, окрім світлих узлісь Криму в околицях Білогорська. Процес винищення цієї рослини зупинити поки не вдається, хоча вона й охороняється законом та занесена до Червоної книги.
Земля не любить варварів, застерігають екологи, і мститься хворобами. Рятуючи природу, люди рятують себе.

Ірина Штогрін

 Поділитися