MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

Обмежена сила красивих слівТуга за правдоюСамосуд на шпальтахПро іншихБез ярликівПропутінські заклики та війна проти українського збіжжяПриречені на муки: проблеми звільнення з місць позбавлення волі через тяжкі захворюванняЧим займається і кому потрібен військовий капелан?Євген Захаров: 99% затриманих росіянами пройшли через катування, попри вік та статьПолонений правозахисник Максим Буткевич став лавреатом Національної правозахисної преміїБоротьба з міжнародним викраденням дітей — законодавча ініціатива‘Нашим дітям потрібна справедливість’, — Олена ЗеленськаЗвіт за результатами моніторингового візиту до Рівненського слідчого ізолятораЛінія фронтуЄвгена Захарова включено до shortlist премії імені Вацлава Гавела 2023 рокуВибір майбутнього. Аркадій Даваров — про покаяння та звільненняЗа Декларацією про суверенітет ми — Українські ЕміратиВР підтримала в першому читанні законопроєкт про легалізацію медичного канабісуУ боротьбі за свободу та незалежність України: Премія Лева Копелєва ‘За мир і права людини’ за 2023 рік‘Пиню на ешафот’: дайджест російських протестів

ЄКРН вважає, що Україна погано бореться з расизмом

07.05.2009   
Експерти Європейської комісії проти расизму та нетерпимості висловлюють своє занепокоєння з приводу того, що ще не було посилене кримінальне законодавство стосовно злочинів скоєних на расовому ґрунті

Експерти Європейської комісії проти расизму та нетерпимості (ЄКРН) висловлюють занепокоєння у зв’язку із неналежним рівнем боротьби з расизмом та нетерпимістю в Україні. Під час засідання круглого столу з обговорення питань про боротьбу з расизмом та нетерпимістю в Україні, який проходить сьогодні в Києві,  доповідач ЄКРН Балдур Кристйанссон, Рада Європи висловила своє занепокоєння з приводу того, що в Україні впродовж останніх років не було посилене кримінальне законодавство стосовно злочинів скоєних на расовому ґрунті і що українська влада й до сьогодні не ухвалила комплексний пакет цивільного та адміністративного антидискримінаційного законодавства.

У Третій доповіді по Україні ЄКРН зазначається, що надана раніше українській владі рекомендація змінити статтю 161 Кримінального кодексу не була виконана.

«Це необхідно, щоб полегшити судове переслідування будь-кого, хто підбурює до расизму і нетерпимості. Захист гідності людини, що є метою цієї статті, повинен поширюватися і включати у себе злочини, які скоєні на ґрунті ненависті до раси та етнічного походження потерпілих», - пояснив Б.Кристйанссон.

У зв’язку з чим європейський експерт також навів висновки доповідей і звітів з цієї проблематики інших міжнародних організацій, де також підтверджується, що ситуація із расизмом і нетерпимістю в Україні дедалі продовжує погіршуватися.

Як зазначив експерт, ЄКРН рекомендує українській владі вжити заходів з метою підвищення рівня довіри жертв расизму і нетерпимості, зокрема до правоохоронних органів. На думку європейських правозахисників, це дасть змогу підвищити ефективність боротьби із расизмом, нетерпимістю та усіма видами дискримінації, а також сприятиме правоохоронним органам не приховувати, а реєструвати такі злочини.

За матеріалами тут

 Поділитися